Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercury Racing SB4 är en kul motor

Fyrventilstoppar ger nytt liv åt LS7

Lådmotorer har blivit en jätteindustri för bilbyggare. Båtmotortillverkaren Mercury har ett intressant alternativ.

För ett antal år sedan var det någon som räknade alla racerbanor i USA och kom fram till att det fanns över 1.100 stycken. Motorsportintresset är enormt på andra sidan Atlanten och helt kör man runt, runt i övermotoriserade rörhögar på ovalbanor med asfalt eller grus som underlag.

Gissa om det krävs en hel del bilar för att fylla alla banor och det har vuxit fram en hel industri som levererar delar: bakaxlar, växellådor, stolar och allt sånt där man behöver i en racerbil.

Och motorer, förstås, massor av motorer. Alla de stora biltillverkarna erbjuder sina motorer och fenomenet kallas för ”crate engines”, eller lådmotorer, eftersom man köper dem i låda. Det har i sin tur satt sprätt på alla som bygger om eller bygger nytt, även om de aldrig skulle ta ut sin bil på bana. Lådmotorer har blivit en enorm affär och numera kan man köpa en Mustangmaskin från Ford, en 707-hästar Hellcat från Chrysler eller varför inte en 9,4-liters ZZ572/720R Deluxe från Chevrolet, allt levererat i låda från fabriken.

Chevrolet

Snygg som skulptur också.

Båtmotortillverkaren Mercury, som är rätt van vid att leverera i lådor, har också gett sig in i leken och nu presenterar man någonting som borde få det att vattnas i munnen på bilbyggarna. Mercury Racing SB4 är nämligen en mäktig motor menad just för bilbyggen.

Som bas har man använt Chevrolets LS7-motor, en sju liter stor V8 som vi först fick se i förra generationen av Chevrolet Corvette Z06, men den har också synts till i diverse superbilar och – lustigt nog – en helikopter.

Men Mercury har inte nöjt sig med Chevrolets specifikationer utan har tagit fram egna topplock med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Resultatet är en maskin som varvar till 8.000 varv per minut och som levererar 750 hästkrafter.


Läs mer: Så funkar dina stötdämpare


Motorn säljs nyckelfärdig, inklusive kabelhärva och styrelektronik, generator, luftkonditioneringspump och alla remmar och konsoler som krävs. Allt du behöver göra är att bestämma vilken färg du vill ha och sedan skruva fast den i din bil.

Är den ändå lite för klen för dig? Ingen fara. Mercury Racing erbjuder också en 9-litersvariant med dubbla turboaggregat och upp till 1.650 hästkrafter. Så där ja, den borde väl kunna sätta sprätt på din Hyundai Atos?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com