Redaktionen tipsar

Mercedes chock-koncept fyller 50 år

Så synd att den här skönheten aldrig serietillverkades

Den första bilen någonsin som designades på en dator – utrustad med plastkaross, mittmotor och måsvingedörrar.
Det har hunnit gå 50 år sedan Mercedes presenterade sin konceptbil C111 och tog världen med storm.
Grattis till en av Mercedes coolaste bilar genom tiderna. Men oj, så synd att den aldrig serietillverkades.

Mercedes C 111 slog ner som en bomb när den presenterades vid Frankfurtsalongen 1969, efter att tyskarna lyckats hålla projektet hemligt. Men det är klart, det här en epok långt innan paparazzis, mobilkameror och skvallriga influencers ens var påkomna.
Endast 13 exemplar under 1969 och 1970 byggdes i rent experimentellt syfte och alla bilarna har stannat i Mercedes ägo.
Varje exemplar är unik på sitt sätt, samtidigt som de tillsammans är ett intressant kapitel i märkets historia – trots att modellen aldrig nådde produktion.

Endast en bil är körbar idag och visas då och då upp på vägarna – du ser ett av klippen ovanför artikeln.
Den mittmonterade treskiviga Wankelmotorn på 280 hästar imponerade på den församlade pressen när täcket lyftes (även om den motorn byttes mot en V8:a nåt år senare):
”Vilket drag! 0-100 på fem sekunder. Experimentvagnarna var de stora nyheterna på höstens bilsalonger. En av dem var Mercedes sportbetonade framtidsbil C 111… en mycket avancerad konstruktion med ett extremt lågt karosseri av glasfiber. Den skall tillverkas i ett fåtal exemplar och kommer inte att bjudas ut till försäljning.” skrev Teknikens Värld 1969.

En annan sensation för 50 år sedan: det var världens första bil att designas helt på dator och sparade minst fyra månaders utvecklingstid för Mercedes. Väldigt framsynt av en biltillverkare som på den tiden ansågs väldigt konservativ.

Det var många som tog till allehanda knep för att försöka köpa ett exemplar, trots att Mercedes redan från start förklarade att modellen aldrig skulle serietillverkas.
De rikaste spekulanterna skickade till och med blanco-checkar med hälsning ”fyll bara i summan som ni vill ha för bilen”. Mercedes ska tydligen fortfarande ha kvar några av checkarna i sina samlingar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com