Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mel Gibsons kultbil säljs för miljoner

Bortglömd på skroten - nu är bilen från Mad Max till salu

Den var inte speciellt snygg. Men den var snabb, rå – och kördes av Mel Gibson i en av 80-talets mest kända filmer.
Nu ska Mad Max-bilen ”Pursuit Special Interceptor” säljas för miljonbelopp på auktion.

Mel Gibsons kultbil från Mad Max-filmerna stod länge gömd på ett skrotupplag i Adelaide, Australien, efter att filmerna var inspelade och klara.
Bilen är en Ford XB Falcon GT351 från 1974 som i filmen fick namnet ”Pursuit Special Interceptor” och var filmhjältens redskap på de dammiga vägarna i kampen mot skurkarna.

Mel Gibson fick rollen av en slump när han körde sin vän till provfilmningarna utanför Melbourne 1979. Gibson hade kvällen innan varit i ett slagsmål och hans blåslagna ansikte fångade rollbesättarens intresse. Efter ett möte med regissören fick Gibson huvudrollen som Max. Den rollen var starten på en lång och framgångsrik karriär.
Toecutters motorcykelgäng bestod av ett par verkliga motorknuttar som ställde upp i filmen med sina egna kläder och motorcyklar. Budgeten var så låg att regissören inte kunde erbjuda annan ersättning är öl till gänget och var tvungen att krascha sin egen bil, en Mazda Bongo, i en av filmens biljakter.
När filmen släpptes var det den mest framgångsrika australienska filmen någonsin, som tog in fler intäkter i Australien än Star Wars.

Efter filminspelningarna glömdes bilen helt enkelt bort och täcktes av en stor duk, bland andra skrotfärdiga bilar.
Men en filmentusiast lyckades lokalisera bilen, köpte den för en struntsumma och putsade upp den varsamt. Sen åkte han runt på turné i Australien och bilen blev snabbt sedd som en nationalklenod och hamnade på National Motor Museum i Adelaide.
Efter att ha varit i händerna på några bilsamlare har nu bilen slutligen hamnat på Orlando Auto Museum i Florida.
Där har den varit i gott sällskap av filmbilar som Delorean DMC-12 från Tillbaka till Framtiden och James Bonds Aston Martin DB5.

Nu ska ”Interceptor”-bilen auktioneras ut, även om utropspriset än så länge är okänt. Det spekuleras dock om att Mad Max-bilen kan sluta på samma pris som Steve McQueens Ford Mustang från filmen Bullitt.
Bullitts Ford Mustang GT390 från 1968 satte nytt auktionsrekord. Efter en intensiv budstrid slutade priset för den berömda filmbilen på 35,5 miljoner kronor.

”Interceptor” är utrustad med alla detaljer från filmen, bland annat två stora bränsletankar i trunken. Motorn är en fungerande V8:a men däremot är den stora kompressorn bara för syns skull.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com