Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lucka 20: Vingar i stället för dörrar

Mercedes 300 SL en stilbildande ikon

Lucka 20: En bil som har vingar i stället för dörrar måste vara något speciellt. Mercedes 300 SL tog bilvärlden med storm när den kom 1952, först som tävlingsbil. Ändå sedan dess har olika tillverkare kopierat dörrarna, senast Tesla.

Sagan om Mercedes 300 SL börjar på tävlingsbanorna i början av 1950-talet. Mercedes hade fått upp farten igen efter kriget och skulle göra comeback på tävlingsbanorna. För att hålla nere vikten i den nya bilen byggdes den på en rörram som gjorde att man inte kunde använda vanliga dörrar. Lösningen blev att hänga lätta dörrar i taket på bilen i stället. Bland annat vann bilen Le Mans.
Framgångarna gjorde att Mercedes i USA såg potentialen i den läckra sportvagnen och tjatade på tyskarna att bygga en gatversion av bilen. Till slut gav de med sig och 1954 lanserades en 300 SL för vanliga vägar. Eftersom den i första hand var tänkt för den amerikanska marknaden premiärvisades bilen på bilsalongen i New York.
Bilen skiljde sig ganska kraftigt från tävlingsvagnen, men grunddragen var helt desamma. Den hade måsvingar, men en mer designad och i vissas ögon snyggare kaross. Den raka sexcylindriga motorn höll högsta tekniska klass och hade direktinsprutning, vilket var mycket ovanligt för tidigt. Totalt byggdes bilen i 1400 exemplar och i dag är den ett hett eftertraktat samlarobjekt där fina exemplar kan gå för närmare 20 miljoner. Ett tiotal bilar finns i Sverige i dag, nyligen såldes två bilar efter en avliden tandläkare, bilarna var helt i nycksick. Då tandläkaren saknade arvingar gick pengarna för bilarna, 40 miljoner kr, till allmänna arvsfonden.
300 SL fanns också i en roadster-version som faktiskt är vanligare än måsvingen, och i dag inte är värd lika mycket på auktioner. Den öppna varianten byggdes i 1858 exemplar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com