Redaktionen tipsar

Lucka 2 i Hjulkalendern: Kan bli Årets bil

Under vår andra lucka finner du en av årets mest uppmärksammade modeller.
Tesla Model 3 gjorde Europadebut med dunder och brak. 15000 svenskar hade reserverat bilen, hittills har 3537 bilar registrerats.

Under året gjorde den uppmärksammad Europadebut – Tesla Model 3. Runt 15 000 svenskar hade betalat 10 000 kr för att få ställa sig i kön för bilen, hittills har 3537 exemplar sålts i vårt land sedan modellen började levereras i mars. I Norge är det årets mest sålda bilmodell och i Nederländerna har den toppat registreringsstatistiken under flera månader.

Vid introduktionen sades det att modellen skulle kosta 35000 dollar, så billig har den aldrig blivit i Europa, men det finns en inroparmodell med bakhjulsdrift som startar på 549 000 kr i Sverige.  För många som har tjänstebil innebär det att totalekonomin blir bättre än på de mest sålda Volvo-modellerna med dieselmotor.

Bilen erbjuder rena rama sportbilsprestandan och 0-100 km/h går på 3,4 sekunder i den snabbaste versionen Performance. Lanseringen i Sverige har dock inte varit helt fri från problem. Till en början berättade många köpare om kaos när de skulle hämta sina bilar. De fick sms om att bilen skulle levereras för att sedan några timmar före leverans få ett nytt sms om avbokning.

Inte så få bilar har också haft problem med olika fel. Det har handlat om dålig karosspassning, läckande bakluckor, lösa plastbitar och annat som tyder på att fabriken har haft bråttom med att tillverka bilar. Värre är kanske larmrapporterna om dålig lackering och begynnande rost på en så ny bil. Teslas lösning blev att erbjuda stänkskydd till alla ägare i november. En lång och saltbeströdd svensk vinter kommer ge besked hur det står till med bilens rostskydd.

Trots problemen – Tesla Model 3 är nu en av de sju bilmodeller som kan vinna utmärkelsen Årets bil i Europa 2020. Aldrig tidigare har en amerikansk bil vunnit det priset, och bara en gång tidigare har det gått till en elbil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com