Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lista: 6 superbilar du (nästan) har råd med

När du behöver köpa en julklapp till dig själv

När kartongerna med trampovänligt Lego är inslagna och flaskan med väldoft paketerats, då är det dags för en present till dig själv också. Vi bjuder på sex superbilstips.

Julen står för dörren och du har glömt att köpa en klapp åt dig själv. Hur kunde du göra det, du är ju den viktigaste av alla. Nåväl, här är några tips som du (nästan) kan spontanshoppa om du bara belånar huset lite extra.

Och nej, det får inte plats någon Porsche på den här listan. Den finns goda anledningar till det. Till att börja med är Porsche 911 bara en glorifierad folkvagn, Porsche Boxster (och 914) är inte tillräckligt extrovert och Porsches verkliga superbilar, som 911 GT1, Carrera GT och 918 har inte en chans att kvalificera som nästan-billiga. Inte en chans! Så här är våra konsumentråd:

1. Audi R8
Efter Audis uppköp av Lamborghini fick italienarna den otacksamma uppgiften att avlusa plattformen, I form av Gallardo, innan Audi vågade använda den. Lamborghini Gallardo är en ettrig bil med många fina egenskaper, men riktigt så polerad som Audi R8 känns den aldrig. Därför är Audi R8 den bästa superbilen på jorden, i alla fall som begagnad. Särskilt som den genomgått Volkswagenkoncernens hela valideringsprogram, så räkna med att den håller ihop i åtminstone 30.000 mil, i arktisk kyla. Bäst är den med V10-motor, manuell låda och konventionella stötdämpare. Bara såruvet.

Audi R8 4.2 FSI, 2007

Men V8 duger rätt långt den med.

2. Ferrari 348
Ställd i skuggan av den lätta ansiktslyftningen F355 är 348 något av en Ferrari som ingen vill ha. Lite som den tidigare Mondial, fast lite, lite bättre. Med längsgående ribbor både på sidorna och över bakljusen speglar den åttiotalets designideal som ingen annan (utom Testarossa, förstås) och i dag kan man få den 300 hästkrafter starka mittmotorsportbilen för under halvmiljonen. Fast vänta nu, sade jag 300 hästkrafter? Japp, på den tiden behövde superbilar inte ha mer motor än en Ford Focus.

Finns med både fast och avtagbart tak.

Finns med både fast och avtagbart tak.

3. Maserati 3200/4200 Coupé
Fiat gjorde sig till helägare över Maserati 1993, någonting som man snart skulle ångra. Produktionskvaliteten var horribel vid tiden, så Fiat sköt in Maseratis systerbolag Ferrari som något slags barnvakt åt Maserati. De, Ferrari alltså, bestämde sig för att stänga ner produktionen under sisådär ett års tid för att styra upp verksamheten. När Maserati började tillverka bilar igen erbjöd de plötsligt någon slags kvalitetsupplevelse och sedan dess har försäljningen mångdubblats. Maserati 3200 var den första helt nya modellen efter tillskärpningen.

Bakljusen på 3200 ser ut som slokande mustascher.

Bakljusen på 3200 ser ut som slokande mustascher.

4. Dodge Viper
För länge, länge sedan ägdes Lamborghini av Chrysler*. Jaha? Jo, amerikanerna gav italienarna i uppdrag att piffa till deras tiocylindriga lastbilsmotor och ur den uppgiften föddes Dodge Viper. Visad som konceptbil redan 1989 gick den i serieproduktion några år senare efter att Chrysler tagits på sängen av det överväldigande mottagandet. Mot slutet av nittiotalet kompletterades utbudet med GTS, en coupé som också gjorde bra ifrån sig i enduranceracing.

Kom senare i ännu mer lockande GTS-coupé.

Kom senare i ännu mer lockande GTS-coupé.

5. Chevrolet Corvette C6 Z06
Motorpressen var överväldigad av monstermaskinen Z06 från Chevrolet. Plötsligt fanns här en Corvette som faktiskt kunde bete sig som en sportbil. Jättemotorn var av aluminium, ramen var av aluminium och hjulupphängningarna, av aluminium, såg till att hålla bilen på vägen i kurvorna på ett sätt som inte alls var amerikanskt. Nu när en ny Corvettegeneration har stulit uppmärksamheten är C6 Z06 något av ett fynd som kan ge även de mest namnkunniga superbilarna en match.

Gul är en inte alldeles ovanlig Z06-kulör.

General Motors

Gul är en inte alldeles ovanlig Z06-kulör.

6. BMW E60 M5
Vänta nu, Porsche fick inte vara med på listan, men här kommer Bytbil drällande med en fyradörras fläsksedan och påstår att den hör hemma på en lista över superbilar? Jajamensan, för den där V10-motorn ylade som en vargflock i charkbutiken och växellådan bankade i växlar som med ett släggslag. Ytterligare en superbilsfaktor är hur avslappnad den, öh, inte alls kändes. Som en flåsande joggare vid röd gubbe höll den på att småhoppa på stället och mana på uppmärksamhet även om man bara ville ta det lugnt.

Fanns också som vrålsnabb kombi.

Fanns också som vrålsnabb kombi.

Foto: Respektive biltillverkare, illustration Bytbil

* Vi angav tidigare att GM ägde Lamborghini. Det har de naturligtvis aldrig gjort.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com