Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lika som bär: Fords elbil Mustang och Tesla Model Y

Här är alla likheter mellan de två elektriska suv:arna

I natt premiärvisas Fords nya el-suv Mustang Mach-E på en gala i Los Angeles. Men ingen blir förvånad när täckelset faller från bilen – allt har redan läckt ut.
Bilderna avslöjar en bil som är intill förväxling lik Teslas nya suv Model X.

Att det läcker ut någon suddig bild på en bil innan världspremiären hör till vanligheterna. Men knappast att det forsar ut bilder och information som i fallet med Ford Mustang Mach-E, den nya elbilen från Ford. Bilen visas upp i natt, men redan nu är det mesta känt. Och utifrån uppgifterna verkar modellen lovande för de som är på jakt efter en elektrisk suv till slutet av nästa år.

Ford gjorde en tabbe och lät bilder och fakta ligga uppe på sin amerikanska kundwebbplats en liten stund, men det räckte för att sekretessen skulle brytas. Bilderna avslöjar en bil med påtagliga Mustang-gener och attribut, även om den tycks ha ätit anabola steroider och vuxit kraftigt på alla ledder. Men lite atletisk ser den ut, trots storleken.

Både strålkastarna och baklyktorna är Mustang-typiska och som på många elbilar finns det inga synliga dörrhandtag. En trend Tesla startade för åtta år sedan med Model S.

Interiört sett är bilen till vissa delar en kopia av Tesla Model 3 och Y. En minimalistisk interiör med en stor fristående skärm i mitten, dock är den stående och inte liggande som hos Tesla. Och det finns trots allt ytterligare en liten skärm bakom ratten, så där skiljer sig Ford från Tesla.

Utifrån de läckta uppgifterna på Fords kundwebb så verkar det finnas fem utrustningsnivåer på bilen: Select, California Rt. 1, Premium, First Edition och GT.

Basmodellen har elmotor som ger 255 hästkrafter och 415 Nm vridmoment med bakhjulsdrift och 582 Nm med fyrhjulsdrift. Ford uppger att Mach-E Select RWD ska klara 370 km på en enda laddning. Instegsmodellen klarar 0-100 km/h under sex sekunder. I USA kostar den billigaste modellen 43 895 dollar, så räkna med strax under 600 000 kr när svensk moms och avgifter lagts på.

I förhandsreleasen uppgav Ford att bilen går 600 km på en laddning, men det verkar som 48,3 mil är den längsta räckvidden, i alla fall enligt EPA-normen.

Den som vill ha lite mer Mustang-fähiga prestanda får gå på GT-modellen som klarar 0-100 på omkring 3,5 sekunder, GT kommer lite senare under nästa år och kostar 60 500 dollar, så räkna med drygt 800 000 kr i Sverige.

Redan nu är jämförelsen med Tesla Model X i gång, och Ford har fått kritik för att kopiera Tesla i sin design, både exteriört och interiört. Ja, döm själva av bilderna här ovan…

Priserna för de båda bilarna kommer att vara i stort sett samma i USA, även prestanda är nästan på pricken lika. Tesla kostar från 43 000 kr, Mustang är 895 dollar dyrare. Båda bilarna har 37 mils räckvidd i standardversionen och 48,3 mil i premiumversionen. När det gäller prestandaversionen har dock Tesla nästan sju mils längre räckvidd.

BytBil kommer att vara på plats på bilens Europapremiär i Oslo på måndag, och ge ett första omdöme.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com