Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lexus nya bilstol ett flexibelt spindelnät

Ska ge ryggraden bättre stöd på långresa

Japanska lyxbilsmärket Lexus visar upp en bilstol utöver det vanliga. Ryggraden ska få oöverträffat stöd av ett spindelnät.

Just nu håller biltillverkarna på med att ladda upp inför Parissalongen, som öppnar för pressen i slutet av månaden. Karossplåtar putsas och konceptbilar finjusteras.

Lexus vill inte vara sämre, så de tar med en … stol. Men det är inte vilken stol som helst, utan någonting som bilmärket kallar ”revolutionerande”.

Ergonomi är viktigt.

Sittriktig ergonomi är viktigt.

Hur som helst, den mänskliga ryggraden tillåter normalt att höften och huvudet kan rotera gentemot varandra, till exempel när man går eller springer. Det kan låta självklart, men i en bilstol får man inte så mycket rotation.

Det har Lexus tagit fasta på och deras nya nätstol ska helt enkelt kunna tillåtna mer vidlyftiga rotationsrörelser. En spindelvävsliknande stomme låter kroppen röra sig samtidigt som huvudet ska hållas stilla, allt för att sikten inte ska bli lidande.

Lexus har använt syntetiska spindelvävsfibrer i stället för plast eller gummi för att bygga upp sin stol, ett material som båder är elastiskt och slitstarkt.

Vi har ingen aning om vad Lexus har för framtidsplaner för sin stolsteknik eller om den kan tänkas komma i produktion i framtiden.

Foto: Lexus, Wikimedia Commons/Milad A380
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com