Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kungens köp: 19 Rolls-Royces till sina fruar

Han lever lyxliv i ett av världens fattigaste länder

Slösaktig, bilintresserad och gift med väldigt många fruar.
Nu orsakar kung Mswati skandalrubriker med sina nya köp: 19 Rolls-Royce till sig själv och sina 15 fruar.
– Vi är ett väldigt fattigt land och medborgare uppmanas att vara sparsamma. Men vår kung fortsätter att slösa, säger Mlungisi Makhanya, politiker i det lilla landet Eswatani (f d Swaziland).

Kung Mswati III har regerat det lilla afrikanska landet Eswatani (tidigare Swaziland) i 30 år och på den tiden har han unnat sig ett gott liv, lindrigt sagt.
Han äger två privatjets – och den senaste kostade 130 miljoner kronor. I det kungliga garaget står en Rolls-Royce Cullinan, en Maybach 62, en BMW X6 och inte mindre än 20 stycken Mercedes-Benz S600 Pullman.
Men den 51-årige kungen måste ju även tänka på bekvämligheten för sina 15 fruar och 24 barn.
Därför ansåg han det lämpligt att beställa en last med 19 Rolls-Royces häromveckan.
Det har fått en del negativ uppmärksamhet i det fattiga landet.
– 19 lyxbilar till vår kung, hans mamma och hans fruar. Det är inget annat än en makalös uppvisning i arrogans och en total brist på respekt för alla fattiga medborgare i hans land, säger Wandile Dludlu, generalsekreterare i landets största oppositionsparti.
– Efter 2011 var landet i en djup ekonomisk kris. Alla medborgare uppmanades att vara sparsamma. Men vår kung lever inte som han lär.

Kungen är känd för att inte bry sig om andras åsikter och lär inte lyssna på den senaste kritiken. Mswati lever förhållandevis upphöjt och avskilt från folket, till skillnad från till exempel sin far som ofta syntes bland och umgicks med vanligt folk.
Men Mswatis status är ändå ganska stark bland folket, eftersom det genom åren byggts upp en del folktro och myter kring honom.
Bland annat anser en del att kungen i princip kan styra över vädret. Det sägs också att om han går förbi någon och ser på Mswati, så kommer personen att följas av tur och lycka.
Frågan är om man får sån tur att kungen skänker en av alla sina lyxbilar.

Snabbfakta Mswati III och Swaziland

Mswati III, född 19 april 1968 i Manzini, är Swazilands kung och ledare sedan 1986. Han är son till kung Sobhuza II och dennes favorithustru, Ntombi Thwala.
Mswati III har 15 fruar och 24 barn. Drottning är LaMatsebula, med vilken han har två söner: H.K.H Prins Sicalo och Prins Maveletiveni.
Enligt traditionen väljer han hustru vid den så kallade Reed Dance-ceremonin, och då den som har de vackraste brösten.
Endast de som har fött en son räknas som ”riktig” hustru, de andra betraktas enbart som fästmör.
Eftersom Mswati är känd för sin slösaktighet och polygami anses han av en del vara en av Afrikas mest korrupta ledare och kontinentens siste autokratiske ledare.

När hans far avled 1982 var Mswati endast 14 år gammal.
Under de följande fyra åren styrdes landet först av en kvinnlig släkting och sedan av Mswatis mor, medan han själv fullföljde sina studier i Storbritannien.
Mswati kröntes till kung 25 april 1986 och blev med sina 18 år och 6 dagar världens yngste regerande kung.

I enlighet med landets författning, som säger att Swaziland är en ”dubbelmonarki” styr han landet tillsammans med sin mor, som är biträdande statsöverhuvud och bär titeln ”Ndlovukazi” (Stor elefanthona).

Kungen är statschef, och utnämner landets regering. Många av ministrarna, bland annat statsministern, tillhör kungafamiljen.
Kungen har också ett råd, Swaziernas nationella råd, som han utnämner själv.
Dessutom äger kungen all mark i hela Swaziland. Det finns ett parlament, som i teorin ska stifta landets lagar. Kungen har dock vetorätt i alla omröstningar kring lagförslag (och kan därmed stoppa lagar från att godkännas) och kan upplösa parlamentet när han vill.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com