Redaktionen tipsar

Körde 90 mil – sålde den för rekordsumma

Film: Här är enhörningen Pagani Zonda Riviera

Lätt begagnad, men väldigt unik. Nu är den här Pagani Zonda Rivieran såld för drygt 55 miljoner kronor på auktion. Ägaren hann njuta av sin dyrgrip i 90 mil – och några varv på Londons gator – innan han sålde den.
Och han gjorde en riktigt bra affär, närmare bestämt en vinst på 440 000 kronor – per mil.
– Bilen är den enda i sitt slag och en av de vackraste vi har sett, förklarade auktionsförrättaren på Silverstone Auction.

Det är sällan en Pagani Zonda säljs på auktion. Senast var för drygt åtta år sedan, då en Zonda C12 gick under klubban för ”bara” 4,5 miljoner.
Men exemplaret som såldes för någon dag sedan på Silverstone-auktionen i Riyad, Saudiarabien, är en enhörning i superbilsvärlden och riktigt åtråvärd bland bilsamlarna.

Pagani Zonda Riviera kom från början ut ur den italienska fabriken som en Zonda F och kostade cirka 15 miljoner kronor. Men bilen skickades snabbt tillbaka för att få ett påkostat lyx-lyft. Kolfiber på ett flertal ställen, nya unika detaljer på taket, en ny bakvinge och lite blå detaljer på karossen som matchar inredningen.
Ägaren ville dessutom att V12:an på 7,3 liter skulle höras extra mycket och bli ännu starkare så bilen fick ett specialbyggt avgassystem och 760 hästkrafter.
I filmen (ovanför artikeln) kan du se bilen visa upp sig på Londons trånga gator. Och det verkar faktiskt som om ägaren – en saudisk prins – valde att parkera sin hyperbil på en vanlig p-plats utan att bekymra sig över tjuvar. Filmen visar även hur extremt låg Paganin är jämfört med vanliga personbilar på gatorna.
Två års ägande, sen ville den prinsen inte längre ha sin dyrbara leksak. Han försökte faktiskt sälja bilen tidigare i år på VIP Motors i Dubai, men då fick han inget napp.
Nu gjorde prinsen en riktigt bra affär. På två år har bilen steg bilen i värde med 40 miljoner kronor. Det betyder att prinsen tjänade 440 000 kronor per mil.

Horacio Pagani byggde den första Zondan för 20 år sedan, 1999.
Han var utbildad industridesigner och hade jobbat med Lamborghini sedan 80-talet där han var med och utvecklade Countach och Diablo. Dessutom var han involverad i  italienarnas Formel 1-motorer.
När Zonda C12 visades upp i Genéves motorshow 1999 började även ett utbyte av idéer och teknologi med Mercedes-Benz. Det är tyskarnas AMG-motor som nu sitter i Zonda. Den första AMG-motorn var en 6,0-liters V12:a.
För 20 år sedan ansågs accelerationen 0-100 km/h på 4,5 sekunder vara otroliga siffror.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com