Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Köpguide Volvo C30 S40 V50 2004-2014

Volvos triss i mellanklassen

Sport, tradition eller liten laståsna – med C30, S40 och V50 fanns en modell för alla. Modellserien lanserades 2004 och hängde med fram till 2014, då den ersattes av multiverktyget V40.

På begagnatmarknaden är fyradörrars Volvos S40 och kanske framförallt kombin V50 populära med lilla C30 som lurar lite i skymundan. Modellserien utvecklades då Volvo ägdes av Ford, och kom att ligga till grund även för Ford Focus och Mazda 3. På köpet fick Volvos varumärke sig en putt i riktning mot körglädje och design utöver traditionella Volvo-värden som säkerhet och trygghet.

Vilka motorer fanns det?
Tidiga årsmodeller fick hålla till godo främst med Volvos femcylindriga 2,4-litersmaskin med 140 eller 170 hk samt toppmodellen T5 på hela 220 hk. Volvo hängde dock med i utvecklingen mot mer miljövänliga bilar, och 2006 kom etanolmotorn 1,8F följd 2008 av ultrasnåla DRIVe med en 1,6-liters dieselmotor på 109 hk. Dessutom fanns ytterligare två dieslar med 2,0D på 140 hk och D5 på hela 180 hk. I andra änden av skalan fanns bensindrivna T5 med hela 220 hk, senare uppdaterad till 230 hk, och imponerande prestanda. T5 var också enda modellen med fyrhjulsdrift.

Törs du köpa en liten Volvo?
Generellt är detta en bra bil. Problem har funnits med fukt i dörrarna som slår ut elektroniken med obegripliga elfel som följd. Mjukvaru-uppdatering gällande elsystemet ska ha genomförts. Det har även varit en del återkallelser, så se till att serviceboken är korrekt ifylld. I besiktningsstatistiken återfinns modellerna strax över genomsnittet även om det inte är helt ovanligt med felkoder på avgasrening.

På motoralternativen 1,6 och 2,0 diesel tillverkade innan 2011 förekom det att motorerna skenade tills de skar. Detta berodde på att diesel blandats ut med motoroljan som då självantände. Korta körsträckor, ej utbytt och nollställt partikelfilter eller slut på bränsleadditiv beskrevs som orsak. Första symptom är stigande(!) oljenivå i takt med att motoroljan blir alltmer utspädd med diesel. Kontrollera noga dessa motorers servicebok så att partikelfilter och additiv skötts enligt intervall.

En liten bil är väl trång?
C30 är definitivt en liten bil med litet bagage och trångt insteg till baksätet då den är tvådörrars. S40 har hyfsade utrymmen, men det är föga förvånande V50 som är rymligast och också den vanligaste modellen i kombilandet Sverige.

En bra och bensinsnål laståsna, helt enkelt.

En bra och bensinsnål laståsna, helt enkelt.

Vilken modell ska man köpa?
Självklart är det dina behov som styr. Etanolmotorn 1,8F har dragit på sig en del klagomål gällande trötthet, hög förbrukning och dito ljudnivå. Dessutom ser framtiden mörk ut för E85 då det beslutats om nya skattesatser.

Till årsmodell 2008 uppdaterades bilen för att bli mer lik storebror V70. Invändigt blev det bland annat mer förvaringsutrymmen både i dörrar och mittkonsol, exteriört fick bilen ny front och bakparti. I samma veva kom manuell låda till starkaste dieseln som då fick 400 Nm jämfört med automatversionens 350 Nm.

Hur är det att åka och köra dessa bilar då?
Med tanke på bilens storlek är den behändig att köra. Bilen fick mycket goda omdömen gällande körglädje och stabilitet av både journalister och senare även ägarna.

Framsätena är Volvos tradition trogen med två mycket bekväma framstolar. Baksätet är dock trängre med lågt i tak för alla över 180 cm. 1,8 F och D5 har fått en del klagomål på buller.

Är det något speciellt jag ska kolla innan köp?
Innan köp bör du lyssna med verkstaden vad kamremsbyte på just ”din” motor kostar. Glöm inte heller att kontrollera samtliga elfunktioner innan köp, liksom att manuellt köra igenom luftkonditioneringens alla lägen.

Vilka utrustningspaket finns det?
Före 2006 hette utrustningspaketen Bas, Addition, Business, Business+ samt Business++. Bas och Addition fick vara kvar, men topptrion bytte namn till Kinetic, Momentum och Summum.

Foto: Volvo Cars

Staffan Erlandsson
redaktor@staffanerlandsson.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com