Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klimatdemonstration mot Volvo i Göteborg

Protesterade med smältande is och strypsnaror

En protestaktion mot Volvo Cars hölls under invigningen av Göteborgs Filmfestival.
Miljögruppen Extinction Rebellion anser att biltillverkaren inte tar ansvar för klimatkrisen och demonstrerade bland annat med strypsnaror, smältande isblock och plakat.
– Vi vill att de ska veta att vi ser dem, säger Jessica Lovell på Extinction Rebellion till GP.

Göteborgs Filmfestival invgides under fredagen och en av de största sponsorerna till festivalen är Volvo Cars. Miljögruppen Extinction Rebellion genomförde en protestaktion mot Volvo under invigningen. De anser att Volvo Cars tar ett bristande ansvar för klimatkrisen då de ”fördubblat sin produktion av fossilbilar på tio år och då mest stadsjeepar”.

Bland annat gjorde gruppen ett satiriskt framträdande där en medlem låtsades vara Volvos informationschef. Dessutom hade demonstranter som stod på smältande isblock strypsnaror runt halsen. Vid snarorna fanns en skylt med texten:  ”Climate crisis brought to you by Volvo”.

– Vi vill belysa Volvos bristande klimatansvar och samtidigt vill vi passa på att kritisera filmfestivalens val av sponsorskap. Det känns som att Göteborgarna tror att Volvo är bra och tar sitt klimatansvar. Vi vill slå hål på den myten, säger Jessica Lovell, presskontakt på Extinction Rebellion, till Aktuell Hållbarhet.

Volvo kan blicka tillbaka på en vecka i hetluften för miljödebatten. Tidigare under veckan kritiserades Volvo i en granskning i SVT för att sälja de tyngsta bilarna i Europa och ha en hög andel suv:ar bland sina bilar. Någon dag senare anklagades Volvo av den tyska miljöorganisationen DUH för att ha manipulerat avgasvärdena i Volvo XC60 2.0 D3, något Volvo tillbakavisar.

Demonstrationen är den första någonsin i Sverige som riktas direkt till en enskild biltillverkare. Tidigare har ett antal demonstrationer mot bilindustrin skett i Tyskland, bland annat i samband med Frankfurts bilsalong i höstas.

Volvo Cars svenska presschef Karin Wik har lämnat följande kommentar till tidningen Aktuell Hållbarhet:
”I Sverige är Volvo Cars mest säljande modeller familjekombibilarna V60 och V90, som är populärare än våra suvar. Tittar vi globalt är det suvar som i högst grad efterfrågas av våra kunder, och det är en efterfrågan vi vill möta. Men oavsett bilmodell så vill och ska Volvo Cars ta ansvar för miljöpåverkande utsläpp från våra bilar. Vår strategi för detta är elektrifiering. Idag finns alla Volvo Cars modeller som laddhybrider, och vi har lanserat vår första rena elbil, suven XC40. Vårt mål är att hälften av vår totala försäljning år 2025 ska bestå av rena elbilar, resten av elektrifierade hybrider”.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com