Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klassiska Mini får nytt liv som elbil

Den klassiska hundkojan lever vidare som elbil

Större
Stäng
  • Den lilla Minin får en elmotor på 90 kW. Foto: Mini
    Den lilla Minin får en elmotor på 90 kW. Foto: Mini
  • Den lilla Minin får en elmotor på 90 kW. Foto: Mini

Den klassiska lilla bilen Mini, hundkojan, slutade produceras år 2000. Men nu kan den leva vidare – som elbil.

Den klassiska Mini lanserades 1959. Den skapades på idén att spara bränsle och transportera fyra passagerare samt deras bagage, med minsta möjliga utsläpp. Bilen är bland annat känd genom tv-serien Mr Bean. Nu får hundkojan nytt liv med en elektrisk drivlina i bilens befintliga skick.

2019 lanserades den elektriska Mini Cooper SE, och året innan visades även Classic Mini Electric, vilket var en moderniserad kopia av en klassisk Mini Cooper där originalmotorn ersattes av en elmotor. Reaktionerna på den nya modellen var väldigt positiva.

Nu går det att få en Mini Recharged. Dock ska inga nya bilar produceras, men de befintliga bilarna kommer ett nytt liv med en elektrisk anda. Dock ska endast reversibla förändrar av bilens konstruktion vid moderniseringen genomföras. Varje bils bensinmotor kommer märkas upp och förvaras på ett lämpligt sätt. Senare kommer det med andra ord gå att återställa bilen till bilens originalskick.

Vid moderniseringen får Minin sin kraft från en 90 kW (121 hästkrafter) elmotor och accelerationen 0–100 km/h går på cirka nio sekunder. Batteriet kan laddas med en effekt på upp till 6,6 kW och den förväntade räckvidden ska vara runt 16 mil. Instrumentpanelen uppdateras också för att visa nödvändig information om räckvidd, växelval etcetera. Bilen kräver inte någon omregistrering i Storbritannien, men den får ett individuellt och unikt nummer.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com