Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kanadas älgar slickar vägsaltet av bilar

Myndigheterna uppmanar bilister att hålla avståndet

I den kanadensiska provinsen Alberta har älgarna lärt sig att slicka vägsalt från bilar. Problemet har blivit så stort att myndigheterna gått ut med rekommendationer.

Älgar, eller Alces på latin, är ett släkte partåiga hovdjur och de största nu levande hjortdjuren. De förekommer i norra Europa, Asien, och Nordamerika där de numera lärt sig att tillfredsställa sitt saltbehov genom att slicka på bilar.

För som alla som någon gång kört på en svensk vinterväg (utom i Norrland eller på Gotland) vet täcks karossen snart i en brunaktig saltsörja, som en rest från halkbekämpning med salt. Och älgar gillar salt. Särskilt vintertid, då salttillgången är begränsad. Hjortdjur är nämligen beroende av salt, både för att kunna växa och för att kunna fortplanta sig. Utan salt, inga älgar.

Och vad kan vara bättre än när saltet kommer till älgen, serverat på en bilkaross? I den kanadensiska provinsen Alberta har problemet med bilslickande älgar blivit så stort att myndigheterna känt sig nödgade att gå ut med rekommendationer till drabbade bilägare.

Biltvätt i Kanada, lika dålig som borsttvätten här hemma.

Biltvätt i Kanada, lika dålig som borsttvätten här hemma.

– Försök inte att putta bort älgen från din bil, lyder uppmaningen som kan tyckas vara överflödig. För vem vill försöka gå en brottningsmatch mot ett halvt ton hungrig älg? Vidare rekommenderar Alberta Parks att hålla minst 30 meters avstånd till en slickande älg och aldrig, aldrig gå emellan en älgko och hennes kalvar.

För att skrämma bort dem bör man tuta eller aktivera larmet, i stället för att gå i närkamp. Eller så får man helt sonika vänta tills älgarna slickat färdigt.

Foto: Barcroft TV/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com