Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ett riktigt älgtest – vill åt vägsaltet på bilar

Börjar bli en trafikfara

Större
Stäng
  • Foto kollage: Pixabay, Twitter
    Foto kollage: Pixabay, Twitter
  • Foto kollage: Pixabay, Twitter

Älgarna i närheten av nationalparken Japser National Park i Kanada börjar bli en trafikfara. Anledningen: De vill komma åt vägsaltet på besökarnas bilar och riskerar då att bli påköra. Tjänstemän för parken har nu satt upp vägskyltar där de uppmanar bilisterna att inte låta älgarna närma sig fordonen.

De flesta har nog hört talas om Teknikens Världs älgtest, bilar som testas i ett svårt undanmanövertest, men älgtestet i Jasper, Kanada, är helt klart annorlunda.

CNN rapporterar att tjänstemän i Japser, delstaten Alberta i Kanada, har satt upp skyltar där de uppmanar bilisterna att hindra älgar från att slicka bort vägsaltet bilar. Älgar tycker nämligen om saltet. 

– De är besatta av saltet eftersom de behöver mineralerna i kroppen. De får vanligtvis saltet från saltsjöar i parken, men nu har de insett att de kan få vägsalt som stänker på bilar, säger Steve Young, en talesperson för Japser National Park, till CNN.

Älgarna börjar bli ett problem i Kanada. Källa: Twitter

Enligt nyhetsbolaget parkerar människor ofta vid sidan av vägen i närheten av nationalparken, för att försöka få en glimt av älgarna. Men Att låta djuren närma sig bilarna kan innebära en fara.

LÄS MER: Ny fabrik i Norge kan leverera batterier till Tesla

Genom att älgarna slickat bort saltet från en bil, vänjer de sig vid fordonen, och riskerar att bli en fara för både förare och älgen eftersom de kan krocka.

Enligt Steve Young är det bästa sättet att undvika en kollision, är helt enkelt att köra i väg när man ser de närma sig. 

En annan anledning till att inte närma sig älgen, samt stanna kvar i sin bil, är att till skillnad från andra vilda djur, som ofta springer bort från platsen när de ser en människa, stannar älgen kvar om man närmar sig. Dessutom finns det en risk att älgen anfaller dig om den blir provocerad.

Besökare i nationalparken får inte mata, locka eller störa djurlivet, och eventuella överträdelser kan generera i 25 000 dollar (cirka 214 000 svenska kronor) i böter.

LÄS ÄVEN: Ineos Granadier – med vätgasteknik från Hyundai

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com