Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kan du låta bli mobiltelefonen när du kör?

Reklamkampanj från Nya Zeeland ska få bilister att sluta rattsurfa.

Att rattsurfa bakom ratten kan försämra uppmärksamheten och reaktionsförmågan, det är vi väl alla överens om. På Nya Zeeland går det nu en reklamkampanj för att hålla handen istället för mobilen.

Teknik, lagar och utveckling går inte alltid hand i hand. Men det är i alla fall bättre att hålla hand istället för hålla i mobilen i handen när man kör bil. Det vill transportstyrelsen på Nya Zeeland uppmärksamma landets bilister i en kampanjfilm. Och den är så bra och universell att vi visar upp den här med.

Put your passengers first. Drive Phone Free” heter kampanjen som ska få förare att sluta rattsurfa och kolla sms när man kör bil. Med ögonen, och tankarna på ett sms så kommer du 22 meter på 2 sekunder när du kör i bara 40 km/h. Börjar du fibbla med mobilen när du kör i 80 eller 120 km/h så dubbelt eller 3 gånger så långt.

I en SIFO-undersökning augusti 2015 beställt av däcktillverkaren Michelin visade tråkiga siffror. Av drygt 1 300 slumpvis utvalda, svarar i genomsnitt var tredje att de någon gång skickat ett SMS under körning. Värst var yngre män mellan 30 och 50, där 65 procent, eller två av tre uppger att de sms:at samtidigt som de kört. (läs artikel på sr.se)

Håll händerna på ratten och ögonen på vägen, säger vi.

Foto: NZTransportAgency Youtube
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com