Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kallade coronapaniken ”dum” - nu ändrar sig Teslas Elon Musk

Flera biltillverkare är beredda att bygga respiratorer i fabrikerna

Större
Stäng
  • Volvo V90 tillverkas.
    Volvo V90 tillverkas.
  • Volvo V90 tillverkas.
  • Volvo V90 tillverkas.

Efter att ha ifrågasatt coronapaniken och kallat den ”dum” har nu Teslas Elon Musk ändrat sig.
Nu säger Musk att Tesla är beredda att bygga respiratoror.
Fiat, Ferrari och McLaren står redan i startgroparna för att hjälpa till att bygga respiratorer och delar.

Även Tesla har nu fått avbryta produktionen i sin fabrik I Fremont i Kalifornien och hela delstaten med 40 miljoner invånare sattes i karantän natten till i dag. Elon Musk ändrar sig nu efter att ha fått hård kritik för att tidigare ha kallat coronapaniken ”dum” och smittsamheten för överdriven. Han uppger nu att Tesla är villiga att hjälpa till.
– Vi kommer att bygga respiratorer om det är brist, säger Elon Musk på Twitter. Han uppger att respiratorer inte är svåra att tillverka men att det kan ta tid att få i gång en produktion.

Redan innan Musks besked har både General Motors och Ford sagt att de är beredda att hjälpa till att tillverka respiratorer och annan utrustning under coronakrisen.

Den biltillverkare som verkar ha hunnit längst är brittiska sportbilstillverkaren McLaren. De har satt ihop ett team för att undersöka hur en enklare respirator kan designas och tillverkas, uppger Automotive News. I första hand ska McLaren hjälpa till med ingenjörskompetens.

Den brittiska regeringen kontaktade tidigare i veckan biltillverkare inklusive Jaguar Land Rover, Ford, Honda, PSA-ägda Vauxhall, Bentley, Aston Martin och Nissan för att se hur de kan hjälpa till i krisen.

Även de italienska biltillverkarna Ferrari och Fiat Chrysler Automobiles för samtal med respiratortillverkare om hur de kan hjälpa till att öka produktionen av andningsutrustning, uppger företagets företrädare. Antingen kan företagen hjälpa respiratortillverkare att öka kapaciteten, eller så kan olika delar tillverkas

Han sa att två huvudalternativ övervägdes: antingen för att hjälpa Siare att konstruera en kapacitetsökning i dess anläggning, med stöd av tekniker som tillhandahålls av FCA och Ferrari, eller lägga ut produktion av ventilationsdelar till biltillverkarens anläggningar.

En källa uppger för Automotive News att Ferrari är redo att börja bygga respiratordelar i Maranellofabriken, men att sportbilstillverkaren ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut.

I Kina har elbuss- och elbiltillverkaren BYD ställt om delar av produktionen och är nu den största tillverkaren av ansiktsmasker i världen med fem miljoner tillverkade masker om dagen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com