Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kalasjnikov laddar med elbil

Siktet är inställt på Tesla.

Från Ryssland kommer en ovanlig konceptbil. Vapentillverkaren Kalasjnikov vill ta sig in på den civila marknaden med elbilen CV-1.

Det må ha börjat med en arsenal åt tsar Alexander I, men i dag är Kalasjnikovkoncernen ett storspelare på vapenmarknaden. Man har i princip hela den ryska marknaden för handeldvapen åt sig själva och man exporterar sina produkter till åtminstone 27 andra länder. Och man leker inte bara krig, utan säljer också vapen till både jakt och sportskytte.

Men du känner förstås igen namnet för den automatkarbin som Michail Kalasjnikov utvecklade åt Röda armén. Med den kunde krigförande krafter användarvänligt ta kål på varandra med hög tillförlitlighet till låg kostnad. AK-47 var enkel, robust och billig. Inte undra på att Kalasjnikov har blivit favorit hos så väl reguljära arméer som hos gerillor och terroristorganisationer.

Kanske är det just därför – för att distansera sig från skurkstater och andra våldsverkare – som Kalasjnikovkoncernen nu försöker sig på någonting helt annat. På senare år har man nämligen doppat tårna i en rad olika branscher. Nu senast i bilbranschen.

I går presenterade man en konceptbil som fick hela bilvärlden att tappa hakan. Inte för att den är en elbil – Kalasjnikov kallar den för en ”elektrisk superbil” – utan för att den ser så vansinnigt sovjetisk ut. Tydligen ska CV-1, som den kallas, ha hämtat inspiration från sjuttiotalskombin Izh-2125, en bil som liksom AK-47 sägs ha varit enkel, robust och billig.

Men inte vacker.

Vi får inte veta särskilt mycket om bilen, mer än att batteriet ska ha en lagringskapacitet om 90 kilowattimmar och att det ska klara av att leverera 1.200 kilowatts effekt till elmotorerna, som i sig sägs leverera 295 hästkrafter till hjulen. Accelerationen till 100 kilometer per timme ska gå på sex sekunder och räckvidden anges till 350 kilometer.

Enligt den ryska dagstidningen RBC har Kalasjnikov som mål att utmana Tesla om elbilskunderna, men då antagligen med någonting annat än konceptbilen CV-1 som fungerar som en testplattform för företagets elbilsteknik.

Helt fri från militära konnotationer är inte CV-1 heller. Kalasjnikov valde nämligen inte att visa upp bilen på någon av de vanliga bilsalongerna, utan på militärmässan Army-2018 som just nu pågår för fullt i Moskva. Ränderna går aldrig ur.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com