Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jay Leno testar Mercedes nya eldrivna suv

"Oj så snabbt och tyst den går"

Det är Mercedes första stora satsning på en elbil.
Och den sportiga suv:en EQC får riktigt bra betyg av Jay Leno under en provkörning.
– Den ser ut som en Mercedes, har samma lyxiga känsla – men oj så tyst och snabbt den går, säger Leno.

I september förra året presenterade Mercedes suven EQC 400 – deras första stora satsning på en elbil. Nu visar Mercedes en prototyp av modellen hos gamle talkshow-värden Jay Leno, som har ett bilprogram på youtube, ”Jay Lenos Garage”.
– När Mercedes börjar göra elbilar så blir det med full kraft och kommer bli fantastiskt, säger Jay Leno.
Jay och Bastian Schult, testingenjör på Mercedes, går noga igenom den fyrhjulsdrivna bilens alla delar innan de tar den ut på en motorväg för en åktur.
– Vi vill kalla modellen för ”sportig suv” och den har två elmotorer på 150 kW. En motor där fram och en där bak, som tillsammans ger runt 400 hästkrafter, säger Bastian Schult. Men om man kör lugnt i stan så används bara den främre motorn.

Hur långt kan den gå på en laddning?
– Runt 35 mil. Och vi körde bilen för några dagar sen mellan San Francisco och Los Angeles utan problem, med ett laddstopp, säger Bastian Schult.De öppnar motorhuven och Jay Leno utropar: ”Wow, det är nästan så att man förväntar sig att se en Flux capacitor här” och syftar på bilen i filmen Tillbaka till framtiden, där karaktären Doc Brown körde sin DeLorean.
– Hur ofta behöver man byta kylarvätska? frågar Jey Leno.
– Inte oftare än på bensinbilar, svarar Bastian Schult.

Under provkörningen reagerar Jay Leno på att han bara behöver köra med en fot på pedal, och att lätta på gaspedalen innebär att bilen bromsar in.
– Att köra i en lång nedförsbacke och bara låta bilen glida ner betyder ju att den laddar, det är som att hälla in bensin medan man kör, säger han.
– Det här är framtiden. Vi har redan infrastrukturen för el och vi i Kalifornien får bidrag när vi köper en elbil. Och nu när räckvidden ökat på elbilar så känns bilar med förbränningsmotorer redan förlegade.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com