Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jay Leno: Därför är elbilar framtiden

Tv-profilen hyllar Tesla – och spår förbränningsmotorernas död

Dagarna är räknade för bensin- och dieselbilar – och framtiden tillhör elbilar. Det menar Jay Leno i en intervju på amerikanska tv-kanalen CNBC.
– Det Tesla har gjort borde alla applådera, säger han.

Det amerikanska komikern och talkshow-värden Jay Leno har numera ett eget program om bilar, Jay Leno´s Garage, där han visar upp läckra fordon.
Det är faktiskt hans eget garage, norr om Los Angeles, med en diskret entré för att inte dra till sig tjuvar. I garaget finns nämligen Jay Lenos egen bilsamling, runt 110 bilar och nästan lika många motorcyklar. Garaget rymmer dessutom en egen verkstad med sex anställda mekaniker. De fixar allt, från ny brännare till Stanley-ångbilen från 1906 till att montera in en Corvette-ram på en gammal Oldsmobile Tornado och bygga om den klassiska framhjulsdrivna bjässen till bakhjulsdrift och sätta in en motor på 1 100 hk.

Sen tre år tillbaka står även en Tesla parkerad i garaget. Det var Jay Leno´s första elbil och han blev förälskad direkt.
– Jag har inte behövt göra någonting, det finns inga vätskor att byta eller fylla på…ingenting, säger han i en intervju på amerikanska tv-kanalen CNBC.
Han ägnar en stor del av intervjun åt att förklara sin beundran för Tesla och elbilars spännande framtid:
– För att ny teknologi ska lyckas måste den vara mycket bättre än tekniken som den tar över, och om man tittar på Tesla så har de ju faktiskt löst batteriproblemet. En Tesla kan gå 40-50 mil på en laddning och den är snabbare än en bensinbil. Det krävs dessutom ingen service. Så det finns idag ingen anledning att ha en bensinbil om du inte pendlar extremt långa sträckor.
– Biltillverkning är en av de tuffaste branscherna och att ett nytt företag som Tesla har blivit framgångsrikt är imponerande.
– Elon Musk är en kille som bygger en amerikansk bil i USA med hjälp av amerikansk arbetskraft som får avtalsenliga löner…det är bara att applådera.

Jay Leno spår att elbilar kommer vara en dominerande syn på vägarna i framtiden när tekniken förbättrats.
– Ånga drev det mesta mellan 1800 och 1911, sen tog förbränningsmotorer över och det gäller även idag. Jag gissar att ett barn som föds nu har lika liten chans att köra en bensinbil i framtiden som vi idag har chansen att köra en bil med manuell växelspak…
– Det kommer säkert att finnas bilar med förbränningsmotorer, men de kommer inte att vara så många.

Jay Leno´s Garage är inne på sin femte säsong och har premiär 28 augusti.

FYNDA BLAND BEGAGNADE OCH NYA TESLA HÄR

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com