Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jay Leno: Med en Saab behöver du ingen Ferrari

Se tv-ikonens hyllning till svenska märket

Amerikanska tv-stjärnan har sitt stora garage fyllt med supersportbilar och lyxlimos. Men den bil han älskar mest är kanske en tvåtakts Saab 93.  – Du behöver inte en McLaren eller Ferrari för att ha kul, den här bilen får mig att le, säger han.

”Jay Leno’s Garage” är ett motorprogram som har gjort succé både i NBC och på Youtube. Programmet startade på nätet, men har blivit så stort att det fått pratshowsikonen att göra comeback i den stora rutan. Jay Leno ledde under många är ”The Tonight Show” och är en av USA:s största programledare.

Han är också en sann bilälskare och har en samling på närmare 150 exklusiva bilar. Bland annat äger Jay Leno en McLaren P1, en Lamborghini Countach, en Bugatti Typ 57, en Duesenburg och en Mercedes 300 SL Måsvinge.

Men en av bilarna han gillar allra mest är hans Saab.

En av de första bilarna han visade i sitt program för 13 år sedan var en Saab 93 tvåtakt av 1958 års modell.

Nu gör bilen comeback i Jay Leno’s garage och programledaren är förtjust när han får visa upp och köra bilen. Klistermärket ”Saab-93 En ännu bättre bil” visas upp när programledaren börjar berätta om sin pärla.

– Den här bilen kanske ser bekant ut, om du har ett bra minne, för det var en av de första bilarna vi visade upp i programmet. Vi tänkte ta tillbaka den. Det är en av mina ovanligaste bilar, en av mina favoriter. Den är väldigt roliga att köra. En väldigt unik bil som är designad av flygplansingenjörer, väldigt aerodynamisk.

– En väns mamma hade en sån här, vi brukade ta ut den och bomba runt i den. Den hade något kallat frihjul, en väldigt udda känsla att bilen fortsätter i samma fart när man tar bort foten från gasen. Jag har alltid älskat de här bilarna.

Jay Leno har fler barndomsminnen kopplade till Saab, något som verkar ha präglat komikern.

– Jag köpte en serietidning när jag var 12 eller 13 år. Den visade hur en Saab slog en Corvette på is. Jag gillade den så mycket att jag har låtit göra en målning av serietiddningen.

I USA är Saab verkligen en udda bil och körs till stor del av intellektuella som ett statement.

– De kördes av collagelärare som rökte marijuana i bilen Vermont och New England. Det finns en viss intellektualism över bilen. Ibland rökte de pipor i bilarna, berättar Jay Leno.

När Leno ska provköra bilen visar det sig att den är importerad från Sverige, en svensk nummerplåt ligger fortfarande kvar i bakluckan, och en sitter på. Jay Leno fick hjälp av en Saabklubb att hitta bilen, och han betecknar det som ett klipp att han bara gav 8000 dollar för glädjemaskinen.

Jay Lenos bil är i verklig mint condition, men uppdaterad med en fyrväxlad växellåda i stället för originalets treväxlade

– Jag älskar ljudet, men för mig tappade Saab lite av charmen när de övergav tvåtaktarna.

Här kan du se hela episoden av ”Jay Leno’s Garage”

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com