Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jakten på världens äldsta Toyota

Funnen utanför Vladivostok

Mellan åren 1936 och 1942 tillverkades de första Toyota-bilarna. De var 1 404 stycken till antalet och modellen hette Model AA. Länge trodde man att inget exemplar hade överlevt. Men så en dag fick specialisterna på bilmuséet Louwman Museum upp ett tips som ledde till ryska Vladivostok …

Fram till nyligen trodde man att inget av de 1 404 exemplaren som tillverkades av Modell AA, bilen som var Toyotas första passagerarbil i produktion, fanns kvar. På Toyota Automobile Museum stod det en Modell AA att beskåda, men det var en replika och inte någon av de nästan 80 år gamla originalbilarna.

Men så en dag, uppstod ryktet att det fanns ett exemplar i Ryssland, och inte bara vilket exemplar som helst, utan en av de 100 bilarna som byggdes under 1936, det första produktionsåret. Även om experterna var skeptiska till att ett sådant exemplar skulle finnas och det i Ryssland, så var det mest osannolika ryktet tvungen att undersökas. Speciellt när det gällde chansen att finna en av de mest eftertraktade och eftersökta bilmodellerna i världen.

Det visade sig att ryktet stämde, specialisterna på bilmuséet Louwman Museum kunde få det bekräftat att det rörde sig om ett av de eftertraktade exemplaren av Toyota (eller Toyoda som bilmärket hette på den tiden) Modell AA. Bilen hade ägts av en lantbrukare i ryska Sibirien sedan andra världskriget.

Under 60 år i familjens ägor hade bilen använts flitigt och byggts om en hel del. Senare hade den hamnat i Vladivostok, dit lantbrukarens svärson hade flyttat.

På den här 3,5 minuter långa filmen får vi följa färden in i Ryssland fram till bondgården och sen transporten tillbaka med den nya ögonstenen. Det är en kort version av det verkliga arbetet och förhandlingarna med bland annat de ryska myndigheterna om att få hämta hem bilen. Det tog sju månader med pappersarbetet och förhandlingar med bilägaren och det ryska kulturministeriet i Moskva för att få ett godkännande om exporten ut ur landet.

Efter att färdats i en container på ett tåg från Vladivostok till Moskva där containern lassades över till en lastbil för slutlig vidare transport till Louwman Museum i holländska Haag.

Är du intresserad av gamla bilar och/eller är en riktig ”My Toyota is fantastic”-person har du chansen att nörda ner dig ordentligt på Toyotas egna hemsida där de visar bilder och berättar om bilen.

Missa inte heller att läsa på om Louwman Museum.

Foto: Louwman Museum / Toyota UK Yotube
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com