Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Är det här världens konstigaste bil?

Orsakade panik bland fotgängarna

På Louwmans museum i Holland finns det ett stort antal gamla, legendariska och även udda fordon, men frågan är inte om den här svanbilen är den konstigaste av dem alla? Brooke Swan Car från 1910 skrämde slag på människor och polisen fick rycka in.

Brooke 25/30 HP Swan Car är det riktiga namnet på bilen som den excentriske och rike engelsmannen Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson lät sig beställa i början på 1900-talet i Calcutta i nordöstra Indien. Då Matthewson ville sticka ut och överraska den lokala eliten med sin bil, och om han gjorde det. På sin jungfrufärd ska bilen ha orsakat panik och kaos på gatorna och polisen fick komma till undsättning.

Och man kan förstå att lokalbefolkningen blev oroliga, när en rullade och mullrande jättesvan kom inglidandes på gatan. På natten borde den tett sig än mer skrämmande då det satt lampor även i ögonen. Om inte det räckte så kunde bilen spruta ut ånga ur munnen, varmt vatten från kylarsystemet närmare bestämt, som fick nyfikna folkhorder att skingra sig.

Till det fanns det utrustningsdetaljer som inte ens Elon Musk eller Batmans assistent Alfred skulle kommit på. Vad sägs om:
– Piasava-liknande borstar på hjulen som rensar bort elefantbajs
– Föraren fick instruktioner från baksätet via en telegraf.
– En liten tank där bak med vit sörja som kunde tömmas på gatan och som skulle föreställa …. fågelbajs.

Efter några år tröttnade kanske Matthewson på sin bil, det var nog ingen ”babe-magnet”, och den såldes till Maharadjans av Nabha vars familj hade bilen i sin ägo över sju decennier.

1991 kom den till Louwman Museum i Haag och restaurerades till så originalskick igen och har under åren blivit prisbelönt vid Pebble Beach Concours d’Éléganc i Kalifornien.

Läs mer om bilen här och den har faktiskt en kompis, en liten ”svanunge-bil”, se här.

Foto: PebbleBeachConcours
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com