Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar fick Tesla på fall i Norge

Minskar 40 procent på ökande marknad

Norge är ett föregångsland när det gäller elbilar. Men försäljningssiffrorna för slutet av 2018 kan bli en huvudvärk för Elon Musk och Tesla. Elbilar ökade 38 procent – men Tesla minskade med 40 procent, uppger Seeking Alpha.

Ingen annanstans säljs så många elbilar i förhållande till befolkningen som i Norge. Anledningen är dock inte att norrmän månar mer om miljön än andra länders befolkningar. I stället är det ett skattesystem som är kraftigt gynnande för elbilar och gör det lönsamt att välja en miljövänlig bil i stället för en smutsigare bil med förbränningsmotor. Elbilar är i princip helt skattebefriade och slipper dessutom trängselavgifter samtidigt som diesel- och bensinbilar har höga straffskatter, särskilt vid inköp.
Hittills under sista kvartalet i år har elbilsförsäljningen ökat med ytterligare 38 procent. Fyra av tio bilar som säljs i Norge är nu elbilar.  Samtidigt minskar Tesla med 40 procent. Anledningen till tappet är, enligt Seeking Alpha, att Jaguar I-Pace såldes i hela 949 exemplar under kvartalet. Dessutom börjar Audi inom kort leverera e-Tron. Kanske stundar hårdare tider för Tesla och Elon Musk när de etablerade tillverkarna till slut får fram sina elbilar? Ingen vet, men tendensen från Norge kan vara ett tecken på det.
Samtidigt är leveranserna av nya Tesla Model 3 bara någon månad bort i Norge, så försäljningsstriden bland elbilarna blir spännande att följa i vårt västra broderland efter nyår.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com