Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Inte en enda bil såldes i jättelandet i april

Tycker du den svenska bilhandeln gick trögt i april?
Det är inget mot Indien – där noll (0) nya bilar såldes i april.
Italien var inte mycket bättre med en nedgång på 98 procent.

Farhågorna om vad som ska hända med bilbranschen i coronapandemin börjar bli allt större. Nu börjar de första dystra försäljningssiffrorna för april komma in. Sverige klarade sig väldigt bra med globala mått mätt då nedgången ”bara” blev 37,5 procent, enligt Bil Swedens siffror. I Indien levererades inte en enda ny bil under april på grund av total lockdown i landet. I Italien gick nybilsförsäljningen ned med 98 procent och Frankrike hade en nedgång på 89 procent, enligt Automotive News. Den spanska nedgången skrivs till 96,5 procent.

De amerikanska siffrorna är inte klara ännu, men preliminära data talar om en minskning på mellan 40 och 60 procent från olika bilmärken.

Enligt tyska branschinstitutet IFO håller krisen för bilbranschen på att bli akut. Ett index som mäter hur bilbranschen går står nu på minus 85,4 poäng, den lägsta siffran i historien. Under finanskrisen var indexet på minus 82,9 poäng som lägst.

– Vi har aldrig haft så dåliga siffror för denna viktiga industri,” säger Klaus Wohlrabe, expert på IFO till Automobilvoche.

Enligt IFO är kapacitetsutnyttjandet just nu bara 45 procent, och varulagren fylls på betydligt, trots att fabrikerna ännu inte är uppe i full produktion. I Sverige har Bil Sweden krävt en skrotningspremie för äldre bilar på mellan 5000 och 25 000 kr, men hittills har de inte fått något gehör från regeringen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com