Redaktionen tipsar

Inkas G 63 AMG är skottsäker

Förlängd G-klass motstår ballistiska attacker.

I händerna på Inkas blir Mercedes G-klass både längre och säkrare. Men som allting har även Inkas G 63 AMG ett pris.

Redan när Mercedes-AMG G 63 lämnar fabriken är den någonting i hästväg: en fyrhjulsdriven terrängbil med enorm turboladdad V8 och massor av hästkrafter. Men är den inte lite kort? Och om man skjuter på den, går den inte sönder då?

Jo. Men det finns bot. Kanadensiska Inkas Armored Vehicle Manufacturing, med kontor också i bland annat Colombia, Nigeria och Ryssland, erbjuder en förlängd och bepansrad version av Mercedes-AMG G 63 som ska klara att motstå beskjutning med 7,62-millimeters Nato-ammunition. Det är i alla fall vad säkerhetsklassningen enligt EN 1063 BR7 ska garantera. Inkas G 63 AMG ska till och med klara av att hantera två stycken DM51 handgranater. Infraröda värmekameror scannar hela tiden av bilens omgivningar och skickar ut signalen direkt till molnet.

Så man lär kunna känna sig ganska säker bakom de tjocka, skottsäkra glasrutorna. Där finns också alla förutsättningar för att man ska kunna må rätt så bra. I sitt förlängda utförande är Inkas G 63 AMG hela 618 centimeter lång och benutrymmet där bak räcker till alla.

INKAS Armored Vehicle Manufacturing

En mardröm att fickparkera.

Baksätena är fullt fällbara och har inbyggd massagefunktion och från en touchskärm kontrollerar man media, belysning och säkerhetsfunktioner. En 4K-teve står för underhållningen och skulle strupen torka finns en champagnekylare inom räckhåll.

Vad äventyret kostar? Det är så klart inte gratis, Inkas vill ha 1,2 miljoner dollar, motsvarande 10,7 miljoner kronor, för sin skottsäkra jättemerca.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com