Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Infiniti Q60 första västbil till Kuba

De upptinade relationerna med USA har gett resultat

Den första regelrätta västimporten till Kuba på nästan sextio år blev en Infiniti Q60. Infiniti-chefen själv tog bilen till Havanna.

Mitt i den karibiska övärlden ligger Kuba, en ö präglad av varmt klimat och konfrontatorisk politik. Men under de senaste åren har Kuba tinat, särskilt i relationen med USA. Och nu, för första gången på närmare sextio år, kan amerikaner både resa till Kuba och köpa deras cigarrer.

– Nähädu, det här är min cigarr.

Nationalsymbol i munnen på nationalsymbol.

För första gången sedan Castro och Che bråkade till sig makten från Fulgencio Batista har också en riktigt äkta västvänlig bil registrerats med kubanska registreringsplåtar. Det blev en Inifiniti som kom först, alltså från Nissans USA-tillvända lyxbilsdivision.

Annars är Kuba känt för sina kreativt underhållna femtiotalsamerikanare, som kompletterar trafikbilden som annars mest består av gamla sovjetiska Volga, Moskvitj och Lada, samt och och annan Geely från de röda kompisarna i Kina. Någon enstaka Skoda syns också på gatorna, men västliga premiummärken är inte för Kubas folk.

Infiniti Q60 presenterades i vintras och är huvudsakligen ämnad för den amerikanska marknaden. Men vi kan nog vänta oss en begränsad försäljning även i Europa. Hursomhelst ser den ganska bra ut och lär vara rätt trevlig att åka i också.

Men det är inte därför Infiniti hann först till Kuba. Nej, det berodde nog mer på PR-värdet, samt att Infinitis högste chef Alfonso Albaisa härstammar från kubanska dissidenter som flydde till Florida. För första gången kunde Albaisa besöka sitt ursrprung och tog då med sig en Inifiniti. När han ändå var på gång, liksom.

Foto: Infiniti, René Burri
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com