Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Indigo R – här är den nya svenska sportbilen!

Sportbilshandlaren Torbjörn von Braun odlar nytt i resterna av Jösse Car

Tio exemplar ska tillverkas i en första omgång, men sedan är förhoppningen att en liten serietillverkning av nya Indigo R ska kunna inledas.

Egentligen är det ganska konstigt. Sverige är ett land djupimpregnerat av sportbilsintresse. Det säljs stora mängder sportvagnar per capita och såväl Porsche som Ferrari har långa traditioner på den svenska bilmarknaden.

Dessutom är vi ett litet land med genuin kunskap om biltillverkning efter att ha haft två stora bilföretag (plus lastbilar!) under många år.

Borde inte det ha varit en näringsrik mylla för närodlad sportbilsproduktion?

Det kan man tycka, men skörden har varit mager. Koenigsegg – visst, men det är en så extrem verksamhet att det nästan lika gärna kunde ha gällt tillverkning av månraketer.

Men när sportbilshandlaren Torbjörn von Braun och hans entourage nu puttrar i gång tillverkningen av Indigo 3000 R är det en verksamhet som inger hopp. En liten skärva av den gemytliga brittiska traditionen att snickra ihop sportbilar med begränsade resurser och stort hjärta. (Tänk TVR, Ariel och kanske i synnerhet Morgan!)

Grunden är naturligtvis JC Indigo 3000 som tillverkades i 43 exemplar under mitten och slutet av 1990-talet. Det var ett projekt med många rottrådar till Volvo, eftersom grundaren och konstruktören Bengt Lidmalm har ett förflutet på Torslanda samt att motor, bakvagn och flera andra komponenter köptes från Volvo.

När det nystartade bolaget von Braun Automotive tog upp tråden för några år sedan var idén att försiktigt förnya Indigo 3000, men 20 år är en lång tid och det har krävts långt större förändringar än vad som först avsågs.

Enligt von Braun är det bara fem procent kvar av ursprungskonstruktionen i nya Indigo R. Karossen är inte längre av glasfiberförstärka polyesterpaneler utan uretanakrylat eller epoxi med glas- och kolfiberförstärkning.

Indigo R har dessutom luftkonditionering, elektrisk servostyrning, låsningsfria bromsar (kanske inte några sensationer precis …) och ett modernt elsystem (canbus-styrt). Mycket krut har dessutom lagts på aerodynamik för att ta in kylluft, evakuera värme och öka marktrycket.

Motorn är en sexcylindrig 2,9-liters dubbelturbo som härstammar från Volvo (original-Indigo hade treliters Volvomotor hämtad från dåvarande 960/S90). Den ska klara avgaskraven i Euro 6.

Köparen kan välja mellan tre utföranden – eller beställa ”extra allt” och därmed kunna anpassa sin Indigo R efter humör och behov.

Grundutförandet kallas Roadster och där ingår ett ”enkelt väderskydd” samt dubbla, fast monterade störtbågar. Utrymmet under sufflettluckan kan utnyttjas som extra bagageutrymme.

Med ”Convertible Package” följer en manuellt fällbar tygsufflett som ger väderskydd och tätning i alla hastigheter.

Nästa steg är ”Coupe Package” som ger ett lättviktstak av kolfiber/epoxi. Det har en inbyggd säkerhetsbur av höghållfasthetsstål. Det ska både bidra till högra säkerhet och bättre vridstyvhet samt större fraktkapacitet eftersom varken de ordinarie störtbågarna eller suffletten stjäl utrymme.

Till en början kommer tio exemplar av Indigo R att tillverkas. De kallas ”Signature Series” och priserna är dessa (inklusive moms):

– Roadster 965.000 kronor,

– Convertible 1.060.000 kronor,

– Coupé 1.095.000 kronor.

Om man vill ha alla tre utförandena i ett paket kostar det 1.160.000 kronor.

Enligt von Braun planeras nu en liten serietillverkning även efter att signaturexemplaren tillverkats och orderböckerna ska öppna i augusti 2017.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com