Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hemligheten bakom Kias succé hos svenskarna

"Vi har väldigt lojala och nöjda kunder"

Sveriges tredje största bilmärke – för andra året i rad. Och Kia slår försäljningsrekord varje år.
– Det är anmärkningsvärt för ett bilmärke som kom från ingenstans för bara 15 år sen, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia.

SPARA 15 000 KR PÅ NYA KIA NIRO – SE HÄR

I fjol blev Kia det bilmärke i Sverige som sålde flest laddhybrider och klimatbonusberättigade bilar. Nästan fem av tio sålda Kiabilar är elektrifierade och utbudet av modeller är stort:
Du kan välja på renodlade elbilar som e-Soul eller e-Niro. Vill du hellre ha Plug-in hybrid så finns Optima eller Niro.
–  Svenskarnas efterfrågan på elbilar är jättestor, och vi säljer den tilldelning som vi får. Vi får tjata på fabriken för att klara den höga efterfrågan, säger David Lilja.

Hur förklarar du privatköparnas kärleksförhållande till Kia?
– Att bilarnas design utmärker oss. Vi verkar ha hittat ett sportigt tema som passar svenskar.
– Och sen är det vår 7-åriga nybilsgaranti från fabrik som är unik i branschen och som många konsumenter känner sig trygga med. Om du köper en bil för egna sparade slantar vill känna dig säker.

JUST NU KAMPANJ PÅ KIA NIRO – SPARA 15 000 KR

När andra bilmärken har otaliga utrustningsnivåer på sina modeller kan det skapa en osäkerhet hos kunder. Det har Kia insett och har därför bara två alternativ att välja på:
– Vi vill göra det enkelt för kunden att botanisera i vårt modellprogram. Vi har gjort valen åt kunder och mejslat ut det under lång tid. Men vi är ganska snabba på att ändra något om kunder vill ha saker annorlunda, t ex elektrisk baklucka.

David Lilja lyfter fram Niro som ett tydligt exempel på varför Kia klättrat till försäljningstoppen:
– Niro är en bra kombination av många egenskaper, en bil i kompaktsegmentet men med lite mer utrymmen och högre insteg. Den är bekväm, men ser samtidigt tuff ut.

Kan man säga hur den specielle Kia-köparen är?
– Nej, vi ser numera köpare i alla kundgrupper. Och vi vill vara märket som har en bil som passar olika behov. Vi har traditionellt riktat in oss mot barnfamiljer och Ceed har varit vår storsäljare genom åren, men nu har även äldre privatköpare upptäckt oss och modeller som till exempel Picanto och Rio.

Kan Kia bli Sveriges största bilmärke bland privatköparna?
– Vi har inte satt något mål. Visst vill vi växa, men så att det fungerar. Vi har fördubblat vår vagnpark och serviceorganisationen måste hänga med.

Hittills fungerar den strategin eftersom Kia-kunderna är de mest lojala, visar en ny jämförelse bland de stora bilmärkena.

KAMPANJ PÅ KIA NIRO – SPARA 15 000 KR

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com