Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Här kör hon världens snabbaste bil

Supercar Blondie får testa Lotus Evija med 2000 hästkrafter

Fyra elmotorer och en effekt på 2000 hästkrafter.
Lotus ska snart börja bygga världens snabbaste bil, men redan i går fick Supercar Blondie sätta sig i det första demoexemplaret.
Här får du en närmare presentation av Lotus Evija.

På Pebble Beach i Kalifornien har det under senaste veckan visats upp lyxbilar för de rikaste och mest motiverade bilsamlarna. Och många biltillverkare vill förstås vara på plats för att hitta intresserade köpare.
Lotus Evija dök upp med sin omtalade elbil – den hade stor premiär för bara någon månad sen – och naturligtvis blev det internfenomenet Supercar Blondie som fick provköra kraftpaketet. Hon fick snällt hålla sig på utställningsområdet och krypköra bilen, så det blev ingen demonstration av hur 2000 hästkrafter känns på en asfalterad raksträcka. Men det får vi kanske se senare.
Lotus har inte presenterat exakta prestandasiffror, men accelerationen bör ligga på under tre sekunder upp till 100 km/h, toppfarten bör vara över 320 km/h, om Lotus inte prioriterar räckvidd och uthållighet.

Evija ser inte ut som någonting annat Lotus tidigare har släppt ifrån sig. Designen av bilen andas mer McLaren och Koenigsegg än Lotus, och företaget hävdar hävdar att det här är början på en ny era med ett nytt designspråk.
Supercar Blondie är imponerad:
– Jag tycker att det är bilens bakdel som gör utseendet så speciellt, säger hon.

Och det här är Lotus första bil med ett chassi helt i kolfiber i en så kallad monocoquestruktur. Ovanpå denna har en högst aerodynamiskt formgiven kaross placerat, givetvis den också helt i kolfiber. Bilen är 445,9 centimeter lång, exakt två meter bred och 112,2 centimeter låg samt har en markfrigång på 10,5 centimeter.
– Man sitter verkligen superlågt ner, konstaterar Supercar Blondie.
Vikten är måttliga 1680 kg. Trots att den kånkar runt på batterier som ger en räckvidd på 40 mil så väger den inte mer än en Porsche 911.

De fyra elmotorerna – placerade för att driva varsitt hjul – får sin kraft från ett batteripack bestående av litiumjonceller med en maximal kapacitet på 70 kWh. Batteriet ska vara förberett för att kunna ta emot laddeffekter på 800 kilowatt, något som ännu inte finns. Det ska bara ta nio minuter att ladda ett helt tomt batteri fullt.

Prislappen blir omkring 20 miljoner kronor och du kan reservera en bil nu för endast tre miljoner kronor. Totalt ska 130 bilar byggas.

Sedan 2017 äger Volvos moderbolag Geely majoriteten av Lotus. De har sagt att 17 miljarder kronor ska investeras för att återuppträtta det klassiska brittiska sportbilsmärket.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com