Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är nya Audi Q6 E-Tron med 600 kilometer räckvidd

Den nya PPE-plattformen är oerhört viktig för Audi (och Porsche), och den första elbilen som är redo för lansering är Q6 E-Tron, som finns i en 55-version med cirka 400 hästkrafter och som en SQ6 med cirka 517 hästkrafter.

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Bra saker är värd att vänta på. Så måste Audi och Porsche tänkt efter att förseningar har skjutit upp introduktionen av elbilar på den nya PPE-plattformen (Premium Platform Electric) från 2023 till 2024. Volkswagen-koncernens eget mjukvaruföretag Cariad är till stor del skyldig till förseningen av den nya Q6 E-Tron och dess systermodell, Porsche Macan.

Q6 E-Tron blir sannolikt den första av de två nya elbilarna som vi ser i produktionsfärdigt format – innan årets slut. Ny information om den elektriska SUV:en och färska bilder från Färöarna på endast lätt kamouflerade Q6 E-Tron-modeller visar att bra saker är på väg från Audi och Porsche.

PPE-plattformen kommer med ett 800 Volt-system, snabbladdning med upp till 270 kW och mer fokus på bullerdämpning, komfort och dynamik än den befintliga MEB-plattformen som används i Q4 E-Tron och modeller som Cupra Born och VW ID.4. PPE-plattformen är skapad av Audi och Porsche, och om den någonsin kommer att användas av de lägre märkena i VW-koncernen, kommer det inte att ske inom den närmaste tiden.

Som en elektrisk Q5
Q6 E-Tron ligger i gapet mellan Q4 E-Tron och Q8 E-Tron, och även utan någon indikation på bilens dimensioner är det säkert att säga att Q6 E-Tron är lika stor som Q5. Så varför heter den inte Q5 E-Tron? Anledningen är enkel: en ny Q5 är också på väg, men som en SUV med förbränningsmotor.

Audi ryktas också vara på väg att ändra namngivningen av modeller så att elbilar från märket har ett jämnt nummer i namnet – och bilar med en förbränningsmotor ett udda nummer. Den kommande elbilen A6 E-Tron kommer att behålla namnet A6, men en ny A6 med förbränningsmotor kommer att ansluta sig till A7-familjen.

Q6 E-Tron kommer att introduceras på marknaden 2024 i varianterna 55 och SQ6. Båda kommer att ha nyutvecklade högeffektiva elmotorer, där 55-versionen producerar cirka 401 häskrafter och SQ6-versionen cirka 517 hästkrafter. Det kommer sannolikt att finnas utrymme för en basmodell med lägre effekt, och det talas också om en RS-version med ännu högre effekt.

Aggressiv prissättning?

Q6 E-Tron blir den första elbilen som rullar av monteringsbandet nära huvudkontoret i Ingolstadt, och den kommer att ha ett batteri med en storlek på cirka 100 kWh. Det är en siffra som vi har fått från flera brittiska medier som har testat de kamouflerade prototyperna på Färöarna – Audi själva har ännu inte meddelat något om batteristorlekar.

Ett sådant relativt stort batteri och nya, effektiva elmotorer bör ge en gedigen räckvidd, och med cirka 600 kilometer är Q6 E-Tron 55 betydligt bättre än BMW iX3 (461 kilometer) och nära den större SUV:en Mercedes EQE (upp till 633 kilometer).

Om man ska tro det brittiska mediet Auto Express planerar Audi en aggressiv prissättning, där Q6 E-Tron 55 med cirka 400 hästkrafter och 600 kilometers räckvidd börjar på cirka 65 000 GBP, vilket motsvarar 884 299 kronor. BMW iX3, som börjar på 699,000 kronor i Sverige, kostar från cirka 873 367 kronor i Storbritannien, så det kanske visar sig inte vara helt fel.

Audi – och så många andra märken – måste prissätta nya elbilar aggressivt för att kunna konkurrera med Tesla. Audi och de andra märkena i VW-koncernen har lovat att inte sänka priserna på befintliga modeller, men möjligheten till aggressiv prissättning finns med helt nya modeller som Q6 E-Tron.

 

 

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com