Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Grattis: Subarus boxermotor som fyller 50 år

16 000 000 exemplar tillverkade sedan 1966

Den 14 maj är det exakt 50 år sedan den första Subarun med en boxermotor rullade av bandet. En motor vars namn faktiskt hänger ihop med boxning och sedan dess har tillverkats i över 16 miljoner exemplar

Den 1 januari 1966 blev den svenske boxaren Bosse Högberg europamästare i lätt mellanvikt, efter segern mot italienaren Bruno Visintin. Några månader senare samma år, den 14 maj för att vara exakt, rullar den första boxermotor-försedda Subarun av produktionsbandet i Gunma, Japan. Och just boxning och boxare är det som gett namnet till motorn. I en boxermotor arbetar kolvarna horisontellt, likt näven för en boxare som får in ett perfekt slag.

Sedan den första Subarun av modellen 1000 lämnade bandet har det tillverkats över 16 000 000 boxermotorer i fabrikerna i Japan samt USA. Numera har alla Subarus den ikoniska motorkonstruktionen under huven.

Eftersom kolvarna jobbar horisontellt i en boxermotor så tar krafterna ut varandra och motorn blir nästintill vibrationsfri och det finns inget behov av energikrävande balansaxlar. Boxermotorn är en betydande komponent i Subarus symmetriska drivlina eftersom den placeras centralt och i linje med växellådan. Detta tillsammans med att drivaxlarna är lika långa eliminerar det så kallade styrmoment som kan upplevas på bilar med andra lösningar.

Den platta konstruktionen medför att motorn kan placeras lågt i chassit, vilket ger bilen både låg tyngdpunkt och bra balans. Det gör att Subarus suvar och cross-overs, trots rejäl markfrigång, har en längre tyngdpunkt än många vanliga personbilar.

Ur säkerhetssynpunkt har konstruktionen sina fördelar också, då motorpaketet vid en kollision leds ner under bilen istället för att tryckas in i kupén.

Foto: Subaru
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com