Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första bilderna på nya Peugeot 3008

Utmanare i SUV-segmentet

Nu visar Peugeot upp sin nya 3008, en SUV med en interaktiv förarmiljö som ska ge en förarupplevelse utöver det vanliga. Med i-Cockpit® kommer nya förarhjälpmedel, permanent uppkoppling och miljöbelysning och till och med dofter. Här går vi genom vad som ska få SUV-sugna att välja lejonet.

Med nya 3008 ska Peugeot ta ett stort kliv uppåt och in i framtiden. Den franska biltillverkarens designers har velat skapa en bil som motsvarar förväntningarna hos den växande målgruppen som väljer att köra en SUV. Att få ägaren att uttrycka sin personlighet, bli inspirerad till äventyr och ha en intuitiv och känslofylld interaktion under färd har varit målsättningen.

Utseendemässigt har den nya 3008 de SUV-attribut som förväntas i dag: en lång, rakt avhuggen motorhuv, hög midjelinje, skyddsplåtar runt om, stora hjul, stilfullt utformade takrails och en markfrigång på 22 centimeter. Med ett tak i svart pianolack som omsluts av aluminium till den bakre spoilern ska den nya 3008 utstråla mer personlighet, modernitet och status.

längden mäter bilen 4,45 meter vilket placerar den mitt i segmentet. Dock är hjulbasen bland de längsta, vilket gör att 3008 får en rymlig kupé och ett generöst lastutrymme.

i-Cockpit® ska erbjuda föraren och passagerarna en säkrare, mer instinktiv och naturlig körupplevelse. Själva instrumenteringen är placerad ovanför den kompakta ratten och är samlad i det 12.3 tum stora digitala fönstret med futuristisk grafik, som innehåller all information föraren behöver.

Vyn, utseendet och placeringen av hastighetsmätaren och andra instrument går att utforma efter personligt tycke, smak och behov. Om föraren vill integrera navigationskartan i detta fönster, vilket skapar lite av en virtuell känsla, kan hastighetsmätare och andra instrument ta plats på sidorna i det digitala fönstret.

Den 8 tum stora pekskärmen i 3D ovanpå mittkonsolen samlar inställningar och kommandon för olika funktioner som inte används lika ofta, som till exempel förarhjälpsystem, multimedia, navigation, Bluetooth-telefon, PEUGEOT Connect Apps och bilens konfiguration. Den viktigaste informationen som radio, klimatanläggning, navigation, inställningar, telefon eller Mirror Screen som tillåter en spegling av mobilen, styrs via de sju elegant utformade och flygplansinspirerade vippknapparna i mittkonsolen.

Självklart är nya Peugeot i-Cockpit® kompatibel med den bästa interaktiva teknologin som finns på marknaden: röststyrt navigationssystem i 3D med trafikupplysningar i realtid, röstkommandon på flera funktioner som att skicka och läsa upp sms, aktiva förarhjälpsystem samt spegling av mobiltelefonen via Apple CarPlayTM, Mirrorlink och Android Auto-teknologier.

3008 SUV är byggt på den modulära plattformen EMP2 vilket gör att den nya 3008 är 100 kilo lättare än föregångaren, något som bland annat ska ge lägre bränsleförbrukning och en högre passiv säkerhet.

Den aktiva säkerheten tillgodoses med en arsenal av förarhjälpmedel för att minimera incidenter:
– Active Safety Brake och Avståndsvarnare
– Filhållningsassistent
– Trötthetsvarnare
– Automatisk omkoppling till helljus
– Avkänning av hastighetsbegränsning
– Adaptiv farthållare med Stop-funktion (automatiska växellådor)
– Dödavinkelvarnare
– Visio Park 360 och Parkeringsassistent för säker stadskörning

Motormässigt får 3008 de helt nya motorfamiljerna BlueHDi och PureTech. Samtliga bensinmotorer och de flesta dieselmotorerna är ”Best in class” enligt Peugeot själva när det gäller låg bränsleförbrukning och låga utsläpp och är kopplade till moderna helautomatiska växellådor eller manuella lådor.

Ryggstödet i baksätet fälls med en enkel knapptryckning, 2/3 eller 1/3, och skapar ett helt plant utrymme som på Peugeot-vis kallas ”Magic Flat”.  Det gör att golvet i 3008 SUV kan ställas i två olika höjder för att frakta ömtåliga saker och många olika sorters last på ett extremt praktiskt och smart sätt. Vid behov kan det uttagbara golvet användas för att sitta på när det är dags att fika.

Unikt är också att det går att frakta upp till tre meter långa föremål i nya 3008 genom att fälla det modulära passagerarsätet. Och lätt och praktiskt öppnas eller stängs den motoriserade bagageluckan genom att föra foten under den bakre stötfångaren.

Nya Peugeot 3008 har världspremiär på bilsalongen i Paris i slutet av september i år och lanseras i Europa med start under senhösten.

Foto: Peugeot
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com