Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första bilderna: Ny sportigare elbil från Audi

Premiär i natt för Audi e-tron Sportback

Audi visar upp sin nya suv-kupé e-tron Sportback.
Elbilen har fått sportigare och slankare kaross – och lite mindre bagageutrymme.
Dessutom ökar räckvidden till 46,6 mil tack vare lägre luftmotstånd.

Elbilen Audi e-tron hade premiär förra året och leveranserna startade i våras. Audi var tvåa ut ur startblocken med en elektrisk suv efter Tesla. I Sverige är modellen inte någon storsäljare med 559 exemplar i år, men den är i alla fall förbi Tesla Model X som sålt i 431 exemplar.

Nu presenterar Audi en ny sportigare version av e-tron, Sportback är en crossover-kupé med sluttande baklucka i stället för den traditionella suv-bakdelen som vanliga e-tron har. Och visst har bilen vunnit på operationen – i alla fall utseendemässigt. Innerutrymmena har dock fått plikta.

Framtill är det mesta sig likt från vanliga e-tron med digitala LED-Matrixlampor och Audis stora single-framegrill med ett speciellt utseende för e-tron.

Men det är baktill på bilen som det har hänt desto mer. BMW startade trenden för ungefär tio år sedan med sin X6, att göra en kupébakdel på en stor suv. Biltypen är framgångsrik, för i dag vill snart sagt alla sitta högt upp i suv:ar, men många vill inte ha den klumpiga och svulstiga karossen. Audi har snart Sportback-versioner på alla sin suv:ar. Audi e-tron har i våra ögon verkligen vunnit på att få ett slankare bakparti, i stället för den kombiliknande ändan den vanliga modellen har.

Bakpartiet har fått en spoiler, nya smalare baklyktor, och mer skulpterade skärmar. Som standard har bilen 18-tumshjul, energieffektivt, men det ser lite klent ut.

Den som vill ha en mer aggressiv look kan välja S-line, som har 20-tumshjul och andra stötfångare. Dessutom är fjädringen sportigare och kanske lite stötigare.

Väljer du tillvalet med digitala kamerabackspeglar gör den nya Sportback-formen att luftmotstånden åker ner till 0,25. Det gör att räckvidden ökar med omkring en mil. Audi e-tron har aldrig varit marknadsledande i räckvidd, så det skadar onekligen inte. Det som får stryka på foten för att få en sportigare kaross är förstås utrymmena. Baksätet är lite trängre, främst i huvudhöjd. Bagageutrymmet är också betydligt mindre.

Inredningen är välbekant från den vanliga e-tron-modellen. En Audi-klassisk förarmiljö, utan de minimalistiska ideal som råder i till exempel Tesla och nya Ford Mustang Mach-E.

Den starkare modellen av Audi e-tron, kallad 55, har två elmotorer som tillsammans ger 360 hk och ger bilen en acceleration på 6,6 sekunder upp till 100 km/h. Batteriet är på 95 kWh.  Använder du S-läget får du 408 hk i åtta sekunder, då går det accelerera till 100 på 5,7 sekunder. Men även Sportback-versionen kommer med mindre batteri på 71 kWh i den billigare 50-versionen. Då är det 313 hk som gäller och en något långsammare sprint till 100 km/h. Det kan vi leva med, men det är lite jobbigare att räckvidden endast är 347 km.

På vanligt Audi-manér är nya bilar som visas upp beställningsbara nästan omedelbart. Några priser för Sverige är ännu inte släppta, men räkna med att det blir nästan samma som för vanliga e-tron.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com