Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fem tips på hur du rustar bilen för vintern

Så att bilen och du är rätt utrustad

Större
Stäng
  • Foto: Mercedes-Benz

När det är vinter kan vädret vara förrädiskt och växla snabbt. Därför är det viktigt att ha en bil som är rustad för årstiden på rätt sätt.

Snart är det dags för julfirande, och det innebär att många beger sig ut på vägarna för att ta sig till släkt och vänner. Vädret kan växla snabbt, och det innebär att man måste var försiktig på oförutsägbara vintervägar.

När man kör på vintern testats ens kunskaper som förare genom att ha tålamod samtidigt som man måste behålla lugnet. Nu har Kamux kommit med ett par tips på hur man ska utrusta bilen för en säkrare körning, men även om något oförutsägbart inträffar i vinter.

Det första tipset är ganska grundläggande, kontrollera bilen. Anledningen är att bilen ska behålla funktionaliteten och även försäljningsvärdet när temperaturen sjunker. Kontrollera bilbatteriet, och för dieselbilar kan det också vara bra att kontrollera att bränslefiltret har bytts ut.

Under vintern är det att föredra om bilen har fyrhjulsdrift, eftersom kraften fördelas mellan de fyra hjulen och väljer hjulen som har bäst fäste.

En annan fråga du måste ställa dig är om du behöver dubbdäck eller inte. Om man bor nere i söder där snön inte faller lika intensivt funkar dubbfritt (friktionsdäck) utmärkt. Samma gäller för om man enbart tänker köra i storstaden eller innerstaden där vägarna är plogade. Ska man vara ute och köra på landsvägen där plogbilen inte är lika ofta, eller om man befinner sig mer norrut, är det bra att investera i bra dubbdäck.

Sedan finns det utrustning som är bra att ha. Till exempel skrapa, borste och spolarvätska. Det är extra viktigt att man ser ut från bilrutorna under vintern. Förändringar på vägen kan ske snabbt och ishalka kan finnas på delar av vägen som du tydligt måste se.

Om en olycka mot förmodan skulle inträffa, är det viktigt att du informerar andra bilister. Ha med dig den obligatoriska varningstriangeln och placera ut den. Det är också bra att ha med dig en reflexväst så att du syns ordentligt när det blir mörkt ute. Sist, men inte minst, ha med dig en varm filt så att du kan hålla dig varm under tiden du väntar på hjälp.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com