Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fartkameror virusdrabbade – i Australien

Delstatsregeringen i Victoria har begärt utredning.

Inte bara datorer och telefoner kan drabbas av virus. Nu har även ett stort antal fartkameror drabbats och konsekvenserna är vittomfattande.

Myndigheterna i den australiensiska delstaten Victoria lär ha kliat sina huvuden. Fler än 90 av delstatens 280 fartkameror har nämligen drabbats av datavirus och nu har delstatsregeringen begärt en omedelbar undersökning av hela kamerabeståndet.

Viruset ska ha spritts den 6 juni när underhållspersonal pluggat in en smittad USB-enhet i kamerorna. Kamerorna har ingen uppkoppling med vare sig internet eller något annat nätverk, men de använder Windows eller Linux som operativsystem och är därför sårbara för vanliga och allmänt förekommande virus.

Windows säger du? Så intressant …

Eftersom delstatsregeringen inte ser att man kan garantera rättssäkerheten från korrupta kameror, har man beslutat att åtminstone temporärt dra tillbaka samtliga bötesförelägganden som har utfärdats sedan det aktuella datumet.

Det finns dock inga tecken som tyder på att viruset ska ha påverkat mätningarna, så det kan bli en nervös väntan för dem som har fångats av kamerorna innan saken är utagerad. Utredningen väntas ta några veckor och under tiden ska också kamerorna rensas från all oönskad mjukvara.

Eftersom innehållet även i svenska kameraskåp består av en radarsensor för hastighetsmätning, en digital kamera för fotografering av fordonets registreringsskylt och förare, en fotoblixt, samt en dator för styrning av systemets olika funktioner och överföring av bild- och mätinformation undrar vi om samma sak kan hända här.

Särskilt intressant, eller skrämmande, är om man skulle skräddarsy virus att knäppa kort på någonting annat än fortkörare. För hur skulle det se ut om alla gröna bilar blev bötesbelagda? Eller alla Ford? Suvar? Jösses, det skulle bli kaos.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com