Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En bok om körningens filosofiska sida

Europas bästa sportbilsvägar beskrivna i detalj.

Med morgonpigga foton och välvävda texter får vi åka med på en resa genom kurvor och över krön. Vi recenserar en bok om bilkörning.

Jag tror att det på Facebook som det plingade till. En bekant i bilåkarsvängen, Mats, ville träffas och ge mig en bok. Jaha? Jamensjälvklart. Vi stämmer träff på ett café i närheten av kontoret och suger i oss varsitt glas juice.

”Här”, säger han sedan och sträcker sig ner i sin medhavda påse och fiskar upp en stor soffbordsbok med en sportbil, en Caterham, nonchalant parkerad mitt emellan två snöklädda alper. Ah, jag anar att Äventyr med Bilen kan innehålla någonting matnyttigt.

Äventyr med Bilen är någonting så ovanligt som en guidebok till Europas allra roligaste sportbilsvägar. Från Trollstigen till Stelviopasset tar Mats med oss genom slingrande bergspass i sin Caterham. Att han inte frös ihjäl på kuppen är ett under – en Caterham erbjuder inte alltför mycket skydd mot väder och vind.

Lind & Co

Du har väl med dig passet?

”Vi har ett uppdrag”, säger Mats, ”att förklara att bilkörning inte handlar om transport från A till B”. Det är ju sant, annars hade vi alla surrat omkring i varsin Hyundai Atos och längtat efter att få komma fram till målet så fort som möjligt. Gör vi det? Nej.

Jag lyssnar fascinerat på denne tidigare punkare och tidningsutgivare – Slitz kanske klingar bekant? ­– som numera verkar göra ungefär det som faller honom in. Hans passion för bergen har dubbla bottnar, han åker gärna utför och har startat ett eget snowboardmärke. Jag glömmer att fråga om brädan får plats i bilen.

Boken då? Jo, Mats väver samman sina sinnliga upplevelser med historier från förr, om mäktiga män och maskiner som en gång dundrat fram över samma asfalt. Inte så dumt faktiskt, texten är lätt att sugas med i, särskilt som Mats bilder av morgontysta serpentinvägar bär upp stora delar av boken. Skulle man sedan planera in en bilsemester i kontinental riktning kan den nog utgöra precis det stöd man behöver för att slippa de allra mest monotona motorvägssträckorna.

Fast det krävs förstås en sportbil. Få se nu, var ska jag hitta en sådan någonstans?

Pixel

Lind & Co
Äventyr med Bilen
Författare: Mats Drougge
Förlag: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461-809-9

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com