Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Eldriven Honda NSX till Pikes Peak

Den kanske argaste elbilen någonsin

Honda NSX presenterades i ny version i fjol, efter mer än tio års frånvaro från marknaden. Nu ställer man också upp med NSX i den amerikanska backtävlingen Pikes Peak. Och den drivs med el!

Redan i fjol plockade Honda, eller rättare sagt Acura som är märkesnamnet för tillverkarens mer exklusiva modeller på den amerikanska marknaden, hem segern i ”Exhibition Class” eller utställningsklassen. Den gången var det en Honda CR-Z som stod för bedriften. För övrigt tog Honda två segrar till i motorcykelklasserna.

I år är det NSX för hela slanten, Honda ställer upp i Time Attack 1- och 2-klasserna – och med en eldriven version i Exhibition Class. Acura NSX EV Concept använder sig en vidareutvecklad version av fjolårets drivsystem som på Hondaspråk heter – håll i dig nu – 4-motor Super Handling All-Wheel Drive™ (SH-AWD®). Puh!

Med GT300-föraren Tetsuya Yamano bakom ratten ska NSX EV Concept försöka ta sig genom de 156 kurvorna till toppen av det 4 300 meter höga berget på en ännu bättre tid än fjolårets 10:23.829. Förutsättningarna lär vara goda, årets version ska enligt Honda lämna tre gånger fjolårets toppeffekt. Exakt vad det innebär uppger inte Honda, men klart är att drivsystemet inkluderar en elmotor per hjul, fyra inalles, som var och en får precis så mycket kräm som krävs för att vika bilen runt krökarna på rätt sätt.

2016 års upplaga av Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb äger rum på söndag den 26 juli, på hundraårsdagen av den första tävlingen uppför berget i Colorado.

Foto: Acura
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com