Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Edonis återuppstår i Las Vegas

Arvtagaren till Bugatti EB 110 är inte död.

Romano Artiolis Bugattiäventyr må ha stått på näsan. Men än i dag lever konstruktionen kvar hos Edonis.

Den 19 oktober 1987 befann sig världens aktiebörser i fritt fall. Värden för miljarder raderades ut på ett ögonblick och den globala marknaden för superbilar omintetgjordes i ett nafs.

Då hade den italienske affärsmannen Romano Artioli just kommit över rättigheterna till namnet Bugatti och drömde om att återuppliva det fornstora märket med en bil som skulle överträffa allting annat världen hade att erbjuda.

På Ettore Bugattis 110:e födelsedag visades Bugatti EB 110 upp i Versailles för en häpen pubik. Specifikationerna var sinnessjuka: V12-motor med fyra (!) turboaggregat, kolfibermonocoque och fyrhjulsdrift.

Bugatti Automobili S.p.A.

Sedan kom den ännu snabbare EB 110 SS också.

Men kunderna uteblev. De få superbilskunder som fortfarande hade deg nog att spendera gjorde det på McLaren F1 i stället och 1995 var konkursen ett faktum. Tyska Dauer köpte upp reservdelslagret och byggde ihop ytterligare några bilar, medan ett nystartat företag bestående av några ingenjörer som varit inblandade i Bugattiprojektet utvecklade konstruktionen vidare med förhoppning att hålla kärleken vid liv.

Det gick förstås åt pipan, det med. Superbilen Edonis var B Engineerings bidrag till superbilsvärlden men den kom aldrig förbi prototypstadiet. Nu har det Las Vegas-baserade företaget Casil Motors blandat sig i leken och säger att Edonis inte alls är död.

Med amerikanska pengar ska SP-110 Edonis Fenice, som bilens kompletta benämning lyder, väckas till liv och priset är satt till 690.000 dollar. Det ska till och med gå att beställa ett Rinascita Aero-paket som tonar ned den tämligen kontroversiella formgivningen också.

Casil Motors

Det tackar vi för.

SP-110 Edonis Fenice har alltjämt en kolfibermonocoque klädd i handknackade aluminiumpaneler. Men till skillnad från Bugatti EB 110 har Edonis bara hälften så många turboaggregat och hälften så många drivhjul. Trots det ska motorn lämna 720 hästkrafter och toppfarten anges till ”över 350 kilometer per timme”. Och om du är sugen ska du handla snabbt, för Casil Motors säger att man bara ska bygga 15 bilar.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com