Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Donkervoort D8 GTO RS en holländsk missil

Tar Colin Chapmans gamla Seven-koncept till extrema nivåer

Audi RS 3 är en ganska pigg bil med sina 340 hästkrafter. Men Donkervoort stoppar ner samma motor i en bil med halva vikten. Då går det undan på allvar.

När hollandaren Joop Donkervoort försökte registrera en Lotus Seven-inspirerad kit car i slutet av sjuttiotalet upptäckte han att bilen saknade typgodkännande för den holländska marknaden. Då surnade Joop till och startade eget hemma i Tienhoven under namnet Donkervoort. Märkets första modell, S7, lanserades 1978 som en tämligen skamlös kopia av den brittiska förlagan.

Också den påföljande S8 var en karikatyr av Lotus.

Också den påföljande S8 var en karikatyr av Lotus.

Med tiden distanserade sig Donkervoort alltmer från Lotus Seven och dess olika derivat och under 2000-talet har Donkervoort renodlat sin profil, inte minst när de sprätte till med ett ordentligt rekord på Nürburgrings nordslinga med med en Donkervoort D8 RS. Under pretentionen att slå gatbilsrekordet satte Michael Düchting en tid på 7.14,89 – men det här med att det skulle vara fråga om en gatbil var nog en ganska rymlig tolkning från holländarnas sida.

Bilprovningen skulle nog ha synpunkter på den där vingen.

Bilprovningen skulle nog ha synpunkter på den där vingen.

När Donkervoort sedan presenterade den 720 kg lätta D8 GTO 2011 hade man inte bara gjort bilen större, för att även tyska kunder skulle kunna få plats, utan också pressat ner den femcylindriga turbomotorn från Audi RS 3 under huven. Med 340 hästkrafter under kolfiberkarossen gjorde D8 GTO slarvsylta av annars mer namnkunniga superbilar.

Men det räckte inte, för nu kommer Donkervoort D8 GTO RS. I den har Donkervoort introducerat en ny tillverkningsteknik för sina kolfiberkomponenter som använder ett skum som sandwichmaterial. Enligt fabriken ska det ge ett både lättare och starkare resultat än mer konventionella tillverkningsmetoder.

Genom att fila på motorstyrningen ska Donkervoort ha förbättrat Audimotorns vridmoment genom hela registret, med bibehållet EU-godkännande. Dessutom har de jobbat med aerodynamiken och D8 GTO RS ska generera motsvarande 100 kg marktryck vid toppfart – samtidigt som luftmotståndet har sänkts med 20 procent.

Fjädringen har kalibrerats för att vara mer banåkningsvänlig och som tillval kan man också få fullt justerbar ABS-funktion – bra om man vill låsa bromsarna så där alldeles lagom mycket i kurvingångarna.

Prislistan för Donkervoort D8 GTO RS börjar på ca 150.000 euro, motsvarande ungefär en och en halv miljon svenska kronor. Men då tillkommer skatter, avgifter och transport från fabriken i Tienhoven. Så innan den står på din garageuppfart lär du ha sprängt tvåmiljonersgränsen med viss råge. Bilen är åtminstone typgodkänd i EU som småseriebil, så myndighetsbråket lär kunna hållas minimalt.

Foto: Donkervoort
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com