Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dodge Challenger GT får fyrhjulsdrift

Men inte i kombination med V8

Dodge har insett att vi behöver muskelbilar även på vintern. Nu släpper de Challenger i fyrhjulsdrivet utförande, perfekt för snöslasket.

Egentligen fanns en Dodge (Silver) Challenger redan 1958, en fullsize-pråm som egentligen inte var mer än en pimpad Dodge Coronet. Men Dodge Challenger som vi känner den debuterade på hösten 1969 som ett senkommet svar på Ford Mustang och koncernkollegan Plymouth Barracuda. Och precis som att filmen Bullitt odödliggjorde Mustang fick Dodge Challenger stjärnstatus genom Jakten mot nollpunkten.

När oljekrisen hade gjort sitt förblödde försäljningen av Challenger och 1974 var det slut. Som ett långfinger i luften till muskelbilseran bestämde sig Dodge dessutom 1978 för att sälja Mitsubishi Galant under Challenger-namnet i USA. Toppmodellen hade en 2,6-liters fyrcylindrig ”Hemi”-motor. Snyftningar hördes från muskelbilsvänner.

Nej. Bara nej.

Nej. Bara nej.

Inte förrän 2008 ställde Dodge allting till rätta igen. Med former tydligt inspirerade av 1970 års Dodge Challenger R/T debuterade en helt ny och attraktiv muskelbil under Challengernamnet igen. Undertill hade Dodge lånat Chryslers LX-plattform, samma som till Chrysler 300 och Dodge Magnum. Ungefär i samma veva hade Ford också gjutit nytt liv i Mustang och Chevrolet återupplivat Camaro. En ny muskelbilsera hade sett dagens ljus.

Vid det här laget har Dodge Challenger hunnit mogna ordentligt och förnyelse behövs. Så vad kan vara mer lämpligt än att lansera en fyrhjulsdriven version så här i vintertid? I sin fyrhjulsdrivna version får Challenger tillnamnet GT och framhjulen börjar driva så fort bakhjulen börjar tappa fästet. Vid normal slökörning är även Dodge Challenger GT alltså i huvudsak bakhjulsdriven.

LX-plattformen var i sin tur en Mercedes från 1996.

LX-plattformen är i sin tur en Mercedes från 1996.

Under huven finns tyvärr ingen Hemi-åtta, utan en 3,6-liters V6-motor på 305 hästkrafter som driver genom en åttaväxlad automatlåda. De första leveranserna kommer under första kvartalet nästa år och priset i USA är 34.490 dollar, motsvarande dryga 300.000 kronor.

Foto: Fiat Chrysler Automobiles, Mr.choppers/Wiki Commons, Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com