Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Diktatorns son lurade alla efter auktionen

Köpte tillbaka sin Koenigsegg - poserar på bilder

Diktatorns son Teodorin Obiang var korruptionsanklagad och hans lyxbilar såldes på exekutiv auktion i höstas.
Men nu avslöjar en fransk tidning att Teodorin köpt tillbaka några av bilarna – och poserar glatt i förarsätet hemma i Ekvatorialguinea.

Förra lördagen, den 22 februari, kunde den franska tidningen Le Temps visa bilder på Ekvatorialguineas vicepresident Teodorin Obiang som körde runt i en välbekant Koenigsegg One:1, med blå och svart lack och beige inredning. En bil som tillverkades i endast sju exemplar men just den här färgkominationen gör bilen unik i världen.

I höstas kunde vi se bilen uppställd på en auktionssajt. Koenigsegg-exemplaret och 25 andra bilar som Teodorin samlat på sig genom åren såldes på exekutiv auktion och inbringade totalt 230 miljoner kronor.
En Lamborghini Veneno Roadster (det byggdes bara nio exemplar) såldes för ca 45 miljoner kronor. Andra bilar som såldes var en gul McLaren P1 och en ljusblå Bugatti Veyron. Sen några ”vanligare” bilar som Ferrari Enzo, LaFerrari, Aston Martin One-77 och Ferrari F12tdf.

Teodorin är son till presidenten presidenten Teodoro Obiang Nguema, som enväldigt styrt lilla fattiga Ekvatorialguinea sedan 1979.
Sonen har inte ägnat många minuter i sitt liv åt att att styra landet och göra livet drägligt för invånarna. Istället har han mest ägnat sin tid åt att köpa lyxyachter och svindyra hyperbilar och leva gott i sitt franska slott värderat till en miljard kronor.
Men den ökände playboyen var i flera år varit anklagad för korruption av de franska myndigheterna och redan 2012 beslagtogs flera av hans lyxbilar och såldes snabbt på auktion.

Men Teodorín tycks smita undan myndigheterna. Så sent som 2018 flög han i ett privatplan till Brasilien och tullen hittade då väskor med 14 miljoner kronor i kontanter och 20 klockor med ett sammanlagt värde på 20 miljoner.
Och nu verkar alltså Teodorin har hittat ett sätt att köpa tillbaka de bilar som såldes på den exekutiva auktionen.

Tidningen Le Temps har grävt fram uppgifter om köparna av bilarna. Det visar sig att hälften av bilarna köptes av en ”mystisk tysk affärsman” som bor i Dubai och som specialiserat sig på försäljning av lyxbilar.
13 av bilarna fraktades – inklusive Koenigsegg One:1 – från Schweiz till en flyghangar i Dubai i början av december i fjol. Sen kan tidningen inte längre följa spåren efter bilarna. Men tre månader senare sitter alltså Teodorin glatt i sin unika Koenigsegg hemma i huvudstaden Malabo.

Samma handlare i Dubai har tidigare levererat en Pagani Roadster för 20 miljoner kr till Teodorin, kan Le Temps och andra media avslöja.
Nu frågar sig tidningen om Teodorin även köpt tillbaka de andra 12 bilarna.
Under tiden bråkar myndigheterna i Schweiz om vem som ska ha skulden för att den korruptionsanklagade Teodorin både har lyckats undvika fängelsestraff och kunna köpa tillbaka sina lyxbilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com