Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför godkändes OBAMA men inte TRUMP

Även PUT IN, CASTRO och BUSH gick bra

Nummerskylten TRUMP som inte godkänns i Sverige för att den anses stötande har blivit en världsnyhet. Nu kan BytBil berätta att Transportstyrelsen ändå godkände OBAMA, BUSH, PUT IN och CASTRO.
– Castro är ett otroligt vanligt efternamn i hela Sydamerika och personen hette så, Obama godkändes innan vi hade kriterierna att avslå politiska namn, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

100-tals medier i hela världen har citerat den svenska nyheten om att Transportstyrelsen ger avslag till den personliga nummerskylten TRUMP för att den kan uppfattas som stötande. I USA är nyheten extra uppmärksammad och omskriven i såväl USA Today, Huffington Post som Fox News.

– Personliga registreringsskyltar får inte väcka anstöt eller medföra olägenhet. Därför avslås skyltar som bedöms vara olämpliga, till exempel om de innehåller politiska budskap eller stötande ord, säger kommunikatör Sofie Andersson på Transportstyrelsen till SVT.

Mannen som ansökte om plåten TRUMP säger att det var en fyllegrej.

– Jag hade precis köpt en ny bil och var ute med några kompisar, jag var jättefull och vi tyckte att det var en rolig grej fyllegrej att ha Trump som registreringsskylt eftersom bilen är amerikansk, berättar han för Aftonbladet.

Hade han i stället valt en annan politiker hade det kanske gått bättre. En enkel sökning visar att myndigheten uppenbarligen uppfattar de personliga registreringsskyltarna OBAMA, CASTRO, BUSH och PUT IN som mindre stötande, då de redan har godkänts.

PUT IN är en Hummer H2 och skylten CASTRO pryder en Mercedes från 2018. Skylten BUSH sitter förstås på en amerikansk bil – en Chevrolet Bel Air från 1963. OBAMA satt tidigare på en Saab 9-3 men är nu ledig igen.

– Till att börja med är det olyckligt att det sägs vara stötande, men vi har inte så mycket utrymme i lagtexten att formulera oss på. Vi har ingen vendetta mot Trump. Hade man hetat Trump i efternamn hade man fått skylten. Skyltarna Obama och Bush godkändes innan vi hade kriterierna att avslå mer politiska budskap, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

Vem är det som bestämmer att skyltarna ska underkännas?

– Vi märker strömningar och vi märkte att det började komma mer och mer politiska skyltar, sedan har vi en arbetsgrupp som avgör vilka skyltar som ska godkännas.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com