Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dallaras gatbil avslöjad i patentansökan

Skisserna visar sportbil av det hårdare slaget.

Italienska Dallara är en gigant inom motorsporten. Nu ger de sig in i sportbilsvärlden. Och skisserna lovar gott.

Italienska Dallara kanske du inte har hört talas om, men inom racerbilsindustrin är de en tungviktare. Framför allt är de kända för sina formelbilschassin och de tillverkar bilar åt serier som IndyCar, Formel 2, GP3 och Formel E. Och om du har någon koll på Formel 1 känner du kanske till att det är Dallara som ligger bakom bilen som Haas driver i serien.

Inte heller är de främmande för att bygga gatbilar. Alfa Romeo 4C är en kolfiberlåda som utvecklades hos Dallara och den bisarra origamikanonen KTM X-Bow är deras verk. Inom kort kommer Dallara också att lansera sin första gatbil under egen flagg och nu vet vi hur den kommer att se ut.

För den 31 augusti skickade Dallara in en ”Ansökan om gemenskapsformgivning” till Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, ett sätt att skydda sin formgivning mot kopiering helt enkelt. Därmed är också utseendet på bilen offentliggjort och vi får se en liten, öppen, tvåsitsig sportbil med misstänkt mittmotorisering.

KTM

Som KTM X-Bow, ungefär.

Ryktesvis kommer bilen att heta Dallara Stradale och ha en fyrcylindrig turbomotor bakom sätena. Med runt 400 hästkrafter som ska släpa på sisådär 800 kilo bil lär den gå undan också. Förmodligen kommer vi att få se den färdiga bilen under nästa år och då lär den kosta runt en miljon kronor. Om vi får gissa vilt, i alla fall.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com