Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dags att fira Volvons dag

Idag, den 14 april, är det dags att fira Volvons dag. 

Det kan se ut som en helt vanlig dag, men så är det inte. Dessutom är det en historisk dramatisk dag.14 april är nämligen Volvons dag. 

14 april 1865 så skjuts den amerikanske presidenten, Abraham Lincoln, i huvudet när han befinner sig på Fordteatern i Washington D.C. Han sköts av skådespelare och sydstatsfanatikern John Wilkes Booth, och avlider dagen därefter, efter att ha varit medvetslös nio timmar. Booth lyckades fly, men hanns upp efter några dagar och sköts ihjäl av en unionssoldat. 

LÄS ÄVEN: Volvon som är värd 170 miljoner kronor

Denna dag 1912 så kolliderar den ”osänkbara” brittiska lyxkryssaren RMS Titanic med det ökända isberget på Nordatlanten och sjunker två timmar och 40 minuter senare. Fartyget gjorde sin jungfruresa från Southampton till New York, men kom inte fram. Knappt en tredjedel av personerna ombord överlever på grund av att knappt några av livbåtarna utnyttjas till sin fulla kapacitet. 

Men det viktiga året i den här kontexten är att 1927 så körde den första Volvon ut från företagets fabrik på Hisingen i Göteborg. Det var en Volvo ÖV 4 med 28 hästkrafter. Företaget grundades året innan som ett dotterbolag till nuvarande SKF, men 14 april anses ändå vara biltillverkarens födelsedag. 996 exemplar av ÖV 4 tillverkas fram till 1929, och ersätts sedan av Volvo PV651.

LÄS ÄVEN: Officiell: Volvo C40 Recharge

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com