Redaktionen tipsar

Chocknotan: Så dyrt är det att serva en Bugatti Veyron

...och däckbyte kostar mer än en ny Volvo

Tycker du att det är dyrt med service till din bil?
Var i så fall glad att du inte äger en Bugatti Veyron.
Bara en basservice till W16-motorn går på 250 000 kr.

Fastighetsmogulen Manny Khoshbin äger två Bugatti Veyron och måste budgetera för rejäla servicekostnader varje år, även om det inte drabbar någon fattig.

W16-motorn måste servas varje år och det handlar om 16 olika avtappningspluggar som ska öppnas, tömmas och få nya vätskor, motorolja är bara en av dem. Bugatti rekommenderar att samtliga vätskor ska bytas varje år. Notan går på 250 000 kr per bil och Manny har två stycken, så där går en halv miljon kronor bara på service.

Att det blir så kostsamt beror på att vissa av avtappningspluggarna sitter bakom skärmarna bilen som måste lossas.

Men kostnaderna för att hålla en Bugatti Veyron rullande stannar inte vid ”vanlig” service. Vartannat år måste alla fyra däcken byta ut för att bilen ska kunna köras säkert i toppfarten på 407 km/h. En ny uppsättning däck kostar 390 000 kronor. Efter 1600 mil är det dags för nästa smäll. Då ska samtliga fyra fälgar bytas ut. Notan går på drygt 500 000 kronor för fälgarna. Så räkna med uppemot en halv miljon kronor per år för att hålla i gång en Bugatti Veyron.

Skulle du dessutom drabbas av någon form av reparation eller problem med bilen blir det ännu dyrare. Bilen har till exempel fyra turboaggregat och de kostar 65000 kr styck att byta, förutom arbetskostnden på 90 000 kr. Laddluftkylarna är inte inräknade, de går loss på 90 000 kr styck.

När det är dags att byta bensintank gäller det att ha ekonomin i ordning, men det har man i regel om man äger en Bugatti. En ny tank går på 200 000 kr plus arbetskostnad på 230 000 kr.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com