Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chockhöjningen: 20 kr / mil för att ladda elbil

Laddningsnätverket Ionity för elbilar chockhöjer sina laddpriser.
Varje kilowattimme i Sverige kommer att kosta 8,70 kr.
Det innebär att ladda fullt batteri kan kosta uppåt 700 kr – och att elbilen kostar över 20 kr milen enbart i elförbrukning vid motorvägskörning.

Ionity är ett samarbete mellan BMW, Mercedes, Ford, Audi, Porsche och Volkswagen som tillsammans bygger upp laddstationer längs vägarna för att konkurrera med Teslas superchargers.

Företaget har precis gått ut med en ny prisstruktur för hela Europa. De nya priserna baseras helt på en rörlig kWh-taxa innebär en mindre chock för elbilsägare i Sverige som använder Ionity och inte har någon rabatt från sitt bilmärke.

Det svenska priset hamnar på 8,70 kr per kWh som laddas på Ionitys stationer längs med svenska vägar. Många elbilar drar över 2 kWh per mil vid snabbare långkörningar. Till exempel får en Audi e-tron en milkostnad enbart för elektriciteten på över 20 kr när den laddas enligt Ionitys nya taxa. Vid lite snabbare körning blir det ännu dyrare. En mindre och snålare elbil hamnar på omkring 15 kr per mil.

– Det har alltid varit Ionitys:s mål att bygga ett enhetligt och sammanhängande nätverk för att göra sömlös, snabb hastighet, långdistans elektrisk rörlighet över hela Europa till verklighet. Förse kunder med enastående servicenivåer är nyckeln till vår verksamhet. När det gäller den snabba utvecklingen av elektronisk mobilitet för vårt nya prissättningssystem erbjuder den en livskraftig och transparent prisstruktur i Europa. Våra kunder har friheten att välja det lämpligaste schemat som finns tillgängligt, säger Ionitys vd Michael Hajesch i ett uttalande.

Den nya prisstrukturen ska gälla från 31 januari och ett flertal svenska elbilsägare har reagerat negativt och skrivit på sociala medier att de nu lämnar Ionity för att ladda hemma eller hitta andra lösningar.
– Avbryt!! Är ni helt under isen?? Vad håller ni på med IONITY??? skriver en användare.

Som en jämförelse kan nämnas att Tesla efter prishöjningen förra året tar 2,56 kr per KWh för att ladda på sina superchargers för bilar som inte har fri laddning.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com