Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chocken: Volvo sämsta bilmärke i jätteenkäten

Katastrof-resultat i Consumer Reports: På plats 29

Consumers Reports stora undersökning om bilars pålitlighet har kommit – och för Volvo är resultatet en chock.
500 000 bilar har jämförts av ägarna själva – turbomotorer och infotainmentsystem är det som krånglar mest.
Volvo rasar i rapporten och hamnar nu allra sist – på plats 29.
Ägarna till XC60, XC90 och S90 klagar mest över Sensus-skärmar som hänger sig och knackande S90-motorer.

Undersökningen uppmärksammas stort i hela världen, och många amerikanska konsumenter tar en titt innan bilköpet. En slutsats Consumer Reports har kommit fram till är att om du vill ha en bil som inte krånglar så ska du undvika helt nya bilmodeller eller kraftigt omgjorda modeller, för de får väldigt ofta så kallade barnsjukdomar. Det bästa är att vänta ett till två år tills biltillverkarna hunnit reda ut de värsta problemen.

De pålitligaste bilarna görs, som vanligt, i Japan, som lägger beslag på de fyra första placeringarna på listan. Lexus är allra pålitligast, följt av Toyota, som ju är samma företag, och delar många komponenter. På en tredje plats kommer Mazda, följt av Subaru. Kia har tappat två platser. De bästa europeiska bilmärkena är Audi och BMW som kommer sjua och åtta.

Tesla har tidigare varit en av Consumer Reports favoriter och pekats ut som det allra bästa köpet, dessvärre rasar märket i år på grund av krånglande fjädringar på Model S och tappar sin rekommendation. Nya Model 3 klarar sig däremot ganska bra och är lika pålitlig som medelbilen. Ryktet om dess kvalitetsproblem är alltså överdrivet. Model X ska man däremot se upp för, bland annat krånglar de avancerade falkvingedörrarna och gör att bilen hamnar långt under medel.

Redan förra året gick det dåligt för Volvo i undersökningen på grund av mycket krångel med nya XC90-modellen. Märket hamnade då på plats 23. Sannolikt har Volvos kvalitet inte hängt med i takt med ökad försäljning, för i år rasar märket ytterligare till den absoluta jumboplatsen, plats 29. Den minst pålitliga bilen är S90, och den du kan lita mest på är XC60. Volvo har hela tio poäng upp till nästjumbon Cadillac.

Enligt Consumer Reports poängsystem är Volvo mindre än hälften så pålitlig som de japanska toppmärkena.  S90-ägare klagar över infotainment-systemet och knackade turbomotorer. De som kör XC60 har problem med knarrande inredning och infotainment. Och XC90 fortsätter att ha strul med bland annat elektroniken.

Volvo i Sverige vill inte kommentera resultatet i rapporten:

– Då förhållandet i Sverige inte går att överföra till rapportens resultat, som är gjord i USA, vill vi inte ha någon ytterligare synpunkt på detta, säger Annika Bjerstaf, press manager på Volvo Cars i Göteborg.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com