Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Calle köpte Cadillac för 1,3 miljoner

Känd från SVT: ”Den enda i Sverige”

Cadillacen från 1931 med V12:a såldes för 1,3 miljoner kronor på auktion. Bilen är känd från en SVT-dokumentär där den renoverades från skrot till nyskick.  – Jättekul, verkligen. Jag såg bilen för första gången för 10–15 år sedan. När den auktionerades ut fanns det inte mycket att tveka på. Den är så pass känd och är dessutom den enda i Sverige. Den kombinationen är minst sagt tilltalande, säger Calle Lundkvist, som köpt bilen.

Nyligen ropade bilsamlaren Calle Lundkvist hem en unik Cadillac Coupe 370A från 1931. Bilen ropades hem från Klaravik för 1,3 miljoner kronor.

Cadillacen har redan varit med om mycket i sitt billiv. Den har varit föremål för tevedokumentär på SVT när den renoverades av Hans Emerén, stått utställningsbil på Arvika Fordonsmuseum samt vunnit publikens pris på Classic Car Week i Rättvik. Bilen hittades av några svenskar i Kalifornien och renoverades till nyskick av Hans Emerén.

Nu har den fått ett nytt hem för 1,3 miljoner kronor, hos Härnösands bilmuseum och Calle Lundkvist. Det dröjer dock ett tag innan besökarna kan se Cadillacen som utställningsbil.

– 2019 har vi fullt i hallen. Men till nästa år står vår nya hall med 1500 ytterligare kvadratmeter klar. Då kommer denna, tillsammans med de 200 andra bilarna vi har, få plats. Bara i år har vi köpt ungefär 50 nya bilar., säger Calle Lundkvist.

Efter en karriär i fastighetsbranschen återvände Calle Lundkvist, i samband med museisatsningen, till det som ligger honom varmast om hjärtat: bilar med en historia att berätta.

– Vi fokuserar särskilt på bilar ´som du glömt att du minns´. Därför har vi allt ifrån vardagliga Volvo 142 till speciella Cadillacs hos oss, säger Calle som inledde sin yrkeskarriär som billackerare och köpte sin allra första kärra redan som 15-åring.

Efter en intensiv budgivningjakt med över 40 bud stod alltså Calle Lundkvist till slut som ägare till Cadillacen.

– Jag hade bestämt mig för att gå en bit över miljonen. Och det gick ju vägen! Man ska komma ihåg att antalet möjliga köpare för en sån här bil inte är så många. Jag har själv sett bilar som skickats över till USA för att säljas – men som återvänt till Sverige efter att inte blivit sålda – och jag köpt dem.”

Varje månad säljs tiotalet veteraner till bilar i olika fräschör hos Klaravik.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com