Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bygg din egen TVR Sagaris

Återuppstår som kit car.

TVR Sagaris lades ner för drygt ett decennium sedan. Men nu kan du köpa den som ett kit och bygga bilen själv.

När den brittiska sportbilstillverkaren TVR återuppstod i fjol var formspråket nästan återhållet. Det var tydligt att man hade tagit sig själva på allvar, lånat in Gordon Murray för att konstruera bilen och Cosworth för att bygga motorn. Och formerna, tja, de såg nästan sansade ut – man skulle kunna tro att TVR bara var en bil bland andra.

Så var det inte förr, inte när TVR styrdes av en ryss i tolvårsåldern. Nikolaj Smolenskij tog över TVR 2004 och tre år senare hade verksamheten drattat på ändan. Men innan dess hade han lanserat TVR Sagaris och den såg ut precis som om den hade ritats av – en tolvåring.

I fronten glupade stora hål efter luft, i huven fanns stora luckor och på skärmarna fanns något slags fejkade gälar som inte såg riktigt kloka ut. Baktill satt en stor, genomskinlig spoiler på bakluckan och nedtill pekade varsitt stuprör ut åt vardera sida. TVR Sagaris såg helt enkelt spritt språngande galen ut.

Som en rymling från dårhuset.

Men med Sagaris hade TVR faktiskt börjat få ordning på sin produkt. Visst, den luktade lim och tappade plastbitar – den var fortfarande byggd ungefär som en kit car – men den försökte faktiskt inte slå ihjäl dig med obefintliga köregenskaper så fort du försökte använda den. TVR hade stoppat in ett ansenligt antal utvecklingstimmar i projektet för att få ordning på bilens beteende.

Och nu kan du få det stora nöjet att bygga din egen Sagaris. Ett företag som kallar sig för Grex Automotive har på något sätt kommit över gjutformar och jiggar och kan leverera en byggsats med allt du behöver för att få ihop en Sagaris. Eller, nästan allt, i alla fall. Grex skickar inte med någon motor, men de kan skicka med nästan allting annat som behövs, som styrning, bromssystem, elsystem, inredning och allt sånt där.

Och eftersom du inte behöver stoppa i TVR:s gamla AJP-sexa finns faktiskt möjligheten att din bil skulle bli mer tillförlitlig än vad de var när de levererades från fabriken. Standardvalet är Chevrolets LS3-motor, en V8, men Grex säger att de gärna hjälper dig att stoppa i vad som helst under huven.

Men det är inte gratis. Ett kit kostar runt en halv miljon kronor och då måste du lägga till motor, drivlina och en framtida fritid som spenderas i garaget. Och du måste skynda fynda, för Grex tänker bara leverera tio kit under nästa år.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com